Terwijl zijn troepen strijden, buigt Gaddafi zich over goede pot schaken

Libyan leader Muammar Gaddafi plays chess with Kirsan Ilyumzhinov, the president of the international chess federation, in Tripoli on June 12, 2011 in this still image taken from video broadcast on Libyan state television. Libyan state television on Sunday broadcast pictures of Gaddafi meeting the Ilyumzhinov. Russia's Interfax news agency quoted Ilyumzhinov, who is also a Russian provincial governor, as saying he played a game of chess in Tripoli on Sunday with Gaddafi. REUTERS/Libya TV via REUTERS TV (LIBYA - Tags: CONFLICT POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. LIBYA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN LIBYA Foto Reuters / Libya TV

Het lukt de internationale coalitie maar niet om de Libische leider Gaddafi schaakmat te zetten. De Russische schaakbaron Kirsan Iljoemzjinov bezocht de leider en deed een poging.

Hoewel Gaddafi’s complex onderhevig is aan zware luchtaanvallen, is daar op de beelden van de Libische staatstelevisie weinig van te merken. Het is dan ook onduidelijk waar het potje gisteren werd gespeeld. In een ontspannen setting ontving de Libische leider de Rus Iljoemzjinov, die al zestien jaar aan het hoofd staat van de FIDE, de internationale schaakbond.

Toen Iljoemzjinov in 1995 werd gekozen als FIDE-voorzitter mocht hij een onbekende zijn in het schaakcircuit, wel was hij al president van Kalmukkië. Kalmukkië? Juist ja, een autonoom republiekje binnen de Russische Federatie (wiki). In 1994 schrapte hij daar de grondwet en voerde de “dictatuur van het gezonde verstand” in. Kalmukkië moest een Silicon Valley, een financieel centrum en een oliemacht tegelijk worden. Iljoemzjinov, die naar eigen zeggen ook eens ontvoerd werd door een ruimteschip van buitenaardse wezens, bleef tot vorig jaar aan als president.

Dit zijn mannen waar Gaddafi zaken mee kan doen. Wat er boven het schaakbord is gezegd blijft tussen de twee, maar volgens het Russische persbureau Interfax zei Iljoemzjinov na zijn bezoek dat Gaddafi geenszins de intentie heeft om Libië te verlaten. Dat is dan helaas weer oud nieuws. Wat de volgende ‘move’ van Gaddafi buiten het schaakbord wordt, zullen we moeten afwachten. Wie het spelletje uiteindelijk heeft gewonnen hield hij Iljoemzjinov ook al voor zichzelf.

http://youtu.be/PxkWFx7HJ5A

Foto Reuters / Libya TVFoto Reuters / Libya TV

Foto Reuters / Libya TVFoto Reuters / Libya TV

Foto Reuters / Libya TVFoto Reuters / Libya TV

Foto Reuters / Libya TVFoto Reuters / Libya TV

    • Marije Willems