Strijd om Libische oliestad Brega - Zeker vier doden

Libyan rebel fighters walk forward on the outskirts of Zlitan near Misrata's western frontline June 12, 2011. Libyan rebels said they were fighting forces loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi for a second day in the town of Zawiyah on Sunday, bringing the revolt against Gaddafi's rule close to the capital. REUTERS/Abdelkader Belhessin (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY CONFLICT) Libische opstandelingen gisteren aan de rand van Zlitan, nabij Misrata. Foto Reuters / Abdelkader Belhessin

Opstandelingen die vechten tegen de Libische leider Gaddafi zijn teruggedreven door de regeringstroepen in de strijd om de oostelijk gelegen oliestad Brega. Ten minste vier strijders kwamen om het leven.

In het westen vechten de opstandelingen voor de derde dag op rij in Zawiyah. Gisteren liep het dodental van de gevechten in de west-Libische stad volgens een woordvoerder op tot meer dan honderd. Zawiyah ligt slechts vijftig kilometer ten westen van hoofdstad Tripoli.

Volgens de opstandelingen kwamen ten minste vier mensen om het leven bij de gevechten tussen Brega en Ajdabiyah. Minstens 65 strijders raakten gewond, aldus doktoren in een ziekenhuis in Benghazi gisteravond laat.

Haithan Elgwei, een opstandeling, zei gisteren na zijn terugkeer uit de frontlinie:

“Wij vielen hen eerst aan, maar zij sloegen terug. We hebben geprobeerd om Brega te bereiken, maar dat was moeilijk.”

“De NAVO (-vliegtuigen) gaven ons bescherming van bovenaf, maar Gaddafi’s troepen vuurden raketten en mortieren af buiten Brega”, aldus Akram, een 24-jarige gewonde strijder. “Wij zullen niet terugtrekken. We kijken ernaar uit om Tripoli in te nemen”, voegde hij eraan toe.

    • Marije Willems