Spyker in zee met tweede Chinese bedrijf

Spyker Cars en dochterbedrijf Saab gaan een nieuwe samenwerking met een Chinees concern aan, waarmee de financiering van Saab op de middellange en lange termijn wordt veiliggesteld. Dat maakte Spyker vanmorgen bekend.

De distributieovereenkomst van Spyker en dochterbedrijf Saab Automobile met Pang Da op een 50 procent-basis wordt uitgebreid middels de oprichting van een joint venture met Zhejiang Youngman Lotus Automobile, waarin Youngman een belang van 33 procent zal houden en Pang Da en Saab achtereenvolgens een belang van 34 procent en 33 procent houden.

Daarnaast kondigt Spyker de oprichting van een productie joint venture aan tussen Saab, Pang Da en Youngman, waarin de concerns een belang zullen houden van 45 procent, 10 procent en 45 procent respectievelijk.

Tevens meldt Spyker dat Youngman een 29,9 procent-belang in het Nederlandse concern neemt ter waarde van 136 miljoen euro, waarbij het Chinese bedrijf tevens het recht krijgt twee leden van de Spyker Raad van Commissarissen te benoemen. Pang Da behoudt zijn 24 procent-belang in Spyker ter waarde van 109 miljoen euro.

Met de overeenkomst is volgens CEO Victor Muller de financiering van Saab voor de middellange en lange termijn veiliggesteld.

    • Marije Willems