‘Soedan trekt troepen voorwaardelijk terug uit Abyei’

VN-soldaten patrouilleren in Abyei. Foto: AFP / Stuart Price

Soedan heeft ingestemd om voorwaardelijk zijn troepen terug te trekken uit de betwiste regio Abyei. Dat laat de Zuid-Soedanese minister van Informatie, Barnaba Marial Benjamin, weten tijdens de tweede dag van een overleg tussen beide landen in Ethiopië, meldt persbureau AFP.

Khartoum trekt zich terug en maakt plaats voor een Ethiopische vredesmacht. Volgens de minister gaan de besprekingen op dit moment over het tijdstip wanneer de troepen zich uit het gebied zullen terugtrekken.

Vorige maand namen Soedanese troepen de olierijke regio in na gevechten met Zuid-Soedanese militairen. De Verenigde Naties schatten dat bijna honderdduizend mensen Abyei zijn ontvlucht.

De regio is het voornaamste twistpunt tussen het noorden en zuiden van Soedan. Afgelopen januari stemde de Zuid-Soedanesen in met afscheiding van het noorden. De bedoeling is dat Zuid-Soedan op 9 juli een onafhankelijke staat wordt.

Het leger uit het noorden met troepen van Zuid-Soedan vechten nu al een week in de grensgebieden. In de provincie Zuid-Kordofan vonden vandaag artilleriebeschietingen en luchtbombardementen plaats. Zuid-Kordofan is een noordelijke provincie, maar er zouden duizenden strijders wonen die vochten tegen de regering in Khartoem tijdens de burgeroorlog.

De autoriteiten in het noorden en zuiden van het land geven elkaar de schuld van het provoceren van gevechten langs de slecht gedefiniëerde grens. Volgens het zuiden begon het toen het noordelijke leger probeerde de zuidelijke strijders te ontwapenen. Het noorden zegt dat de zuidelijke troepen de gevechten uitlokten.

    • Hans Klis