Sarah Palin onderwerp van twee documentaires

Sarah Palin kwam vorige week deze demonstrant tegen in New Hampshire. In het komende jaar verschijnen er twee documentaires over de voormalige gouverneur van Alaska. Foto Reuters / Brian Snyder

Of ze mee gaat doen in de presidentsverkiezingen van 2012, valt nog te bezien. Maar Sarah Palin blijft de gemoederen bezighouden. Er staan twee documentaires om de hoek - de een vol lovende woorden, de ander een stuk minder.

The Undefeated, zo heet de documentaire van Tea Party-aanhanger Stephen Bannon die over een maand in première gaat. De Republikeinse politica verschijnt zelf niet voor de camera, maar regelde wel interviewafspraken tussen de filmmaker en enkele van haar fanatieke aanhangers. De sneak peak van de documentaire bevat veel lovende woorden voor de spraakmakende Palin, van wie vorige week nog duizenden e-mails openbaar werden gemaakt.

Iets heel anders mag verwacht worden van het nog naamloze project van Nick Broomfield. De Britse documentairemaker staat bekend om zijn ‘gonzo’-filmstijl (verslaggeving waarbij hij zelf actief deelneemt aan wat hij vastlegt), zoals in Kurt & Courtney (1998), over Nirvana-zanger Kurt Cobain en zijn geliefde, Courtney Love. Love vocht later succesvol aan dat de documentaire op het Sundance Film Festival getoond zou worden. Palin zou er in Broomfields documentaire dan ook een stuk minder goed vanaf komen dan bij Bannon.

http://www.youtube.com/watch?v=t6EvqHeVXkQ
Dit is het eerste deel van Kurt & Courtney. De hieropvolgende delen staan ook op YouTube.

Onder de personen die Broomfield voor de camera haalt zijn Palin’s ouders en verschillende voormalige medewerkers. Het beeld dat ze gezamenlijk schetsen zou dat zijn van een hardhandige politica die tegenstanders probeert te slopen - en nu een potentiële presidentskandidaat is.

Binnen een paar weken kunnen geïnteresseerde distributeurs de film al zien. In de aanloop naar de verkiezingen van 2012, waarin Palin hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol gaat spelen, moet de film zijn publiek gaan bereiken.

    • Peter Zantingh