Premier: Libanon radicaliseert niet met Hezbollah in regering

Libanon zal niet richting het radicale kamp gedreven worden, nu Hezbollah en haar bondgenoten een meerderheid hebben in het kabinet.

Dat zegt de nieuwe Libanese premier Najib Mikati vandaag tegenover persbureau AFP. Hij werd in januari beëdigd en maakte vanochtend bekend dat zijn kabinet na vijf maanden gevormd was. Mikati sprak over “moeizame onderhandelingen”.

Belangrijke posities in de regering van de door de sji’itische beweging Hezbollah gesteunde Mikati zijn voor Mohammed Safadi als minister van Financiën, Marwan Charbel als minister van Binnenlandse Zaken en en Fayez Ghusn als minister van Defensie. Mikati:

“ondanks het feit dat Hezbollah achttien van de dertig portefeuilles in handen hebben, betekent niet dat Libanon gaat radicaliseren in haar betrekkingen met de internationale gemeenschap”. De premier benadrukt dat een derde van de ministers is benoemd door de president, de Druzen leider Walid Jumblatt en hemzelf, om te voorkomen dat Hezbollah en haar bondgenoten de volledige macht hebben in de regering.

VS: beoordelen Mikati op daden Libanon

De Verenigde Staten reageren voorzichtig op de samenstelling van de nieuwe Libanese regering. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zullen de VS Mikati “aan de hand van zijn daden beoordelen.” De VS geven dit jaar 246 miljoen dollar aan hulp aan Libanon, waarvan 100 miljoen militaire hulp.

Voor Washington is het belangrijkste punt “dat de nieuwe Libanese regering de grondwet van Libanon in acht blijft houden, geweld afzweert en voldoet aan internationale verplichtingen.” Met dat laatste wordt gedoeld op het tribunaal in Leidschendam dat onderzoek doet naar de dood van premier Rafiq Hariri, de vader van de vorige premier Saad Hariri, in 2005.

In de tweede week van dit jaar viel de regering van premier Saad Hariri. Elf ministers namen toen gelijktijdig ontslag uit onvrede met het tribunaal in Leidschendam. Hariri zou niet tegemoet gekomen zijn aan de eis van de elf ministers om de Libanese steun aan het tribunaal in te trekken. De ministers waren afkomstig uit de Hezbollah-beweging of partijen die daaraan gelieerd zijn.

Mikati werd kort daarna, dankzij steun van Hezbollah, aangesteld om een nieuwe regering te gaan vormen. De telecomtycoon en voormalig premier kreeg 68 stemmen in het 128 leden tellende parlement en versloeg daarmee Hariri.

    • Hans Klis