Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie zet traangas in tegen demonstranten in onrustig zuiden China

Hundreds of protesters stand off with riot police at a township in Zengcheng near the southern Chinese city of Guangzhou in the evening of June 12, 2011. Riot police fired tear gas over the weekend to disperse rampaging migrant workers in southern China who were protesting over the mistreatment of a young pregnant street hawker by security guards, media reports said on Monday. Picture taken June 12, 2011. REUTERS/Apple Daily (CHINA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST EMPLOYMENT BUSINESS) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. HONG KONG OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN HONG KONG. TAIWAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN TAIWAN
Hundreds of protesters stand off with riot police at a township in Zengcheng near the southern Chinese city of Guangzhou in the evening of June 12, 2011. Riot police fired tear gas over the weekend to disperse rampaging migrant workers in southern China who were protesting over the mistreatment of a young pregnant street hawker by security guards, media reports said on Monday. Picture taken June 12, 2011. REUTERS/Apple Daily (CHINA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST EMPLOYMENT BUSINESS) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. HONG KONG OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN HONG KONG. TAIWAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN TAIWAN Honderden demonstranten staan tegenover de oproerpolitie in een achterwijk in Zengcheng, nabij de zuidelijk gelegen stad Guangzhou, op zondagnacht. Foto Reuters / Apple Daily

De Chinese oproerpolitie heeft traangas afgevuurd om demonstrerende migrantenarbeiders uiteen te drijven in het zuiden van China. Er wordt geprotesteerd tegen de mishandeling van een zwangere straatverkoper door beveiligingspersoneel. De vrouw werd neergeknuppeld.

De televisie in Hong Kong toonde beelden van een grote menigte arbeiders, afkomstig uit de zuidwestelijke provincie Sichuan, die afgelopen weekend door de straten van Zengcheng, nabij Guangzhou, rende. De demonstranten vernielden ruiten, staken overheidsgebouwen in brand en kantelden politievoertuigen.

Ook is te zien dat de oproerpolitie traangas afvuurde en gepantserde voertuigen inzette om de menigte te verdrijven. Sommige demonstranten werden in de handboeien afgevoerd.

Chinese leiders gevoelig voor protesten

Hoewel protesten in China vaker voorkomen - uit woede over corruptie of misbruik van macht - is de regerende Communistische Partij gevoelig voor elke mogelijke bedreiging van haar machtspositie. Sinds de Arabische revolutie om zich heen grijpt doen de Chinese leiders er alles aan om protesten de kop in te drukken om te voorkomen dat de staatsmacht wordt ondermijnd.

Volgens getuigen zouden meer dan duizend demonstranten een regeringskantoor hebben ingenomen.

Een winkeleigenaar uit het gebied vertelde aan de South China Morning Post:

“Mensen liepen rond als een gek. Ik moest de winkel al om 7 uur sluiten en durfde niet meer naar buiten te komen.”

Videostills uit televisiebeelden van gisteren:

Mensen rennen tijdens botsingen met de oproerpolitie in Zengcheng. Foto Reuters / ATVMensen rennen tijdens botsingen met de oproerpolitie in Zengcheng. Foto Reuters / ATV

De oproerpolitie blokkeert een weg in Zengcheng. Foto Reuters / ATVDe oproerpolitie blokkeert een weg in Zengcheng. Foto Reuters / ATV