‘Overwinning Erdogan impuls voor toetreding EU’

urkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan addresses his supporters gathered in front of his Justice and Development Party headquarters in Ankara on June 13, 2011. Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan's Islamist-rooted Justice and Development Party (AKP) won a crushing majority in the parliamentary election for a third straight win, with nearly 50 percent of the vote. AFP PHOTO/ADEM ALTAN De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan tijdens zijn overwinningstoespraak gisteren in Ankara. Foto: AFP / Adem Altan

De Europese Unie hoopt dat de overwinning van de partij van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan een nieuwe impuls geeft aan de hervormingen binnen Turkije en de toetredingsonderhandelingen met de EU.

Dat schreven de voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy en José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, in een gezamenlijke brief om Erdogan te feliciteren:

“Dit resultaat maakt de weg vrij voor een versterking van de democratie in Turkije en een modernisering van het land in lijn met de Europese waarden en normen. We zijn ervan overtuigd dat er een periode aanbreekt met nieuwe mogelijkheden voor verdere hervormingen, waardoor het vertrouwen tussen Turkije en de EU-lidstaten verder groeit.”

Begin maart uitte de EU nog haar zorgen over de aanhouding van tien journalisten en schrijvers in Turkije. Zij werden opgepakt in het kader van een onderzoek naar een vermeende coup op de regering. In een verklaring liet de Europese Commissie toen weten dat Turkije als kandidaat-land “dringend haar juridische kader voor de uitoefening van de vrijheid van de pers op significante wijze moet verbeteren.”

Overwinning Erdogan niet genoeg om grondwet aan te passen

De AK-partij van de Turkse premier Erdogan won gisteravond de parlementsverkiezingen. De partij behaalde volgens de Turkse staatstelevisie vijftig procent van de stemmen; genoeg om vier jaar langer alleen te regeren, maar niet voldoende om de grondwet in haar eentje aan te passen.

De belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij, eindigde als tweede met 26 procent van de stemmen. Een andere oppositiegroep, de Nationalistische Actiepartij, behaalde dertien procent, ruim boven de drempel van tien procent die bedoeld is om splinterpartijen buiten het parlement te houden.

De uitslag komt voor de regeringspartij neer op 326 van de 550 zetels in het parlement. In het oude parlement had de AK-partij 331 zetels. Hoewel de uitslag betekent dat de AK zonder steun van andere partijen kan regeren, is het een tegenvaller voor Erdogan, die de in 1982 onder toezicht van het leger doorgevoerde grondwet wil vervangen door een nieuwe grondwet met ‘basale rechten en vrijheden’. Voor wijziging van de grondwet is een tweederde meerderheid vereist.

Lees meer over de Europese Unie en Turkije.

Foto: Reuters / Umit BektasFoto: Reuters / Umit Bektas

Bekijk hier de ‘In Beeld’ van gisteren over het verloop van de verkiezingen in Turkije.

    • Hans Klis