Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Nederland traag met hulp onderzoek Philips’

Justitie in Polen heeft Nederland meerdere keren vergeefs gevraagd om hulp bij het onderzoek naar corruptie bij Philips. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van de NOS.

Vandaag gaat in het Poolse Katowic het proces van start tegen drie Poolse oud-medewerkers van Philips die worden verdacht van omkoping van Poolse ziekenhuisdirecteuren. In ruil voor smeergeld schaften de ziekenhuizen apparatuur van Philips aan. Polen wilde van Nederland weten of het hoofdkantoor van Philips Medical in Best bij de zaak betrokken was.

Polen zou Nederland vanaf 2008 meerdere keren om medewerking bij het onderzoek hebben gevraagd. Uit de documenten blijkt dat Nederland op verschillende verzoeken niet reageerde. Toen uiteindelijk huiszoeking bij Philips werd gedaan, was het onderzoek in Polen al afgerond.

De drie zouden voor de omkoperij een steekpenningenfonds hebben opgezet. Een tussenpersoon van een ander bedrijf regelde het omkopen van de ziekenhuisdirecteuren. In totaal zou Philips vanuit Praag en Hamburg ongeveer 12,5 miljoen euro smeergeld hebben doorgestuurd.