Libanon heeft nieuwe - door Hezbollah gedomineerde - regering

De Libanese premier Najib Mikati, hier op een foto uit januari, heeft vandaag zijn regering gepresenteerd. Foto AFP / Wawl Hamzeh

Libanon heeft, vijf maanden na de val van de vorige, een nieuwe regering. De in januari beëdigde premier Najib Mikati maakte vandaag bekend dat zijn kabinet is gevormd.

Belangrijke posities in de regering van de door de sji’itische beweging Hezbollah gesteunde Mikati zijn voor Mohammed Safadi als minister van Financiën, Marwan Charbel als minister van Binnenlandse Zaken en en Fayez Ghusn als minister van Defensie.

In januari, na de beëdiging van Mikati, schreef Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants al in NRC Handelsblad dat Hezbollah steeds sterker wordt en, ondanks verzet van Israël en de VS, de regering zou gaan domineren.

“Hezbollah is voor de Verenigde Staten en Israël officieel een terroristische organisatie, al dateert zijn laatste terroristische actie alweer van de jaren negentig. Israël ziet de zwaar bewapende organisatie als niets meer of minder dan een werktuig van Iran. En Iran is de vijand.”

Hillary Clinton waarschuwde destijds al dat een dergelijke regering “duidelijk gevolgen zal hebben voor de bilaterale relatie.” Roelants schreef daarover:

“Maar als de VS en Israël werkelijke invloed hadden gehad in Libanon, was het zover niet gekomen. Met militaire en financiële steun van Syrië en Iran en ondanks protesten van de VS en Israël heeft Hezbollah zijn machtspositie in Libanon na de verwoestende oorlog met Israël van 2006 ongestoord weer opgebouwd en versterkt. De ontwikkelingen weerspiegelen de verschuivende machtsbalans in het Midden-Oosten.”

In de tweede week van dit jaar viel de regering van premier Saad Hariri. Elf ministers namen toen gelijktijdig ontslag uit onvrede met het tribunaal in Leidschendam dat onderzoek doet naar de aanslag op premier Rafiq Hariri, vader van de vorige premier, in 2005. Hariri zou niet tegemoetgekomen zijn aan de eis van de elf ministers om de Libanese steun aan het tribunaal in te trekken. De ministers waren afkomstig uit de Hezbollah-beweging of partijen die daaraan gelieerd zijn.

Mikati werd kort daarna, dankzij steun van Hezbollah, aangesteld om een nieuwe regering te gaan vormen. De telecomtycoon en voormalig premier kreeg 68 stemmen in het 128 leden tellende parlement en versloeg daarmee Hariri.

    • Peter Zantingh