Hoge opkomst bij referendum Italië - regering opnieuw onder druk

A man casts his ballot at a polling station in downtown Rome June 13, 2011. Italian Prime Minister Silvio Berlusconi, still stinging from heavy local election losses last month, risked another setback on Monday at the end of the two days of voting on four referendum. REUTERS/Max Rossi (ITALY - Tags: POLITICS ELECTIONS) Een man brengt zijn stem uit in een stemlokaal in de binnenstad in Rome. Foto Reuters / Max Rossi

De opkomst bij het tweedaagse referendum in Italië lijkt hoog genoeg om de geldigheidsdrempel van 50 procent te halen. De Italiaanse bevolking mag haar stem uitbrengen over de herinvoering van kernenergie, de privatisering van het waterbedrijf en de afschaffing van een wet die premier Silvio Berlusconi deels beschermt tegen vervolging.

De stembussen gingen gisteren open en ook vandaag kan nog tot 15.00 uur gestemd worden. Gisteravond lag de opkomst al op 41 procent. Berlusconi en zijn regering zijn juist voor de herinvoering van kernenergie en de privatisering van het waterbedrijf.

Onze correspondent in Italië Bas Mesters in reactie op de hoge opkomst:

“Dit zet de regering opnieuw onder druk. Maar hoewel de spanning oploopt, is Berlusconi niet van plan om op te geven. Dit is een al bijna jaar durende struikeling naar het einde, maar wanneer de daadwerkelijke val plaatsvindt is moeilijk te voorspellen.”

“Als de Italianen tegen het regeringsbeleid stemmen betekent dat opnieuw een stevige knauw voor de regering. Het hangt van coalitiepartner Lega Nord af in hoeverre ze Berlusconi blijven steunen.” - Bas Mesters, NRC

De Italiaanse regering doet geen officiële mededelingen over de opkomst tot in ieder geval 15.00 uur, dan zijn de stembussen gesloten.

    • Marije Willems