Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hevige gevechten op grens Noord- en Zuid-Soedan

RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / UNMIS / PAUL BANKS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS A handout picture released by the United Nations Mission in Sudan (UNMIS) on June 10 2011, shows residents of Kadugli gathered under a shelter outside UNMIS sector HQ after fleeing fighting in Kadugli town. AFP PHOTO/UNMIS/PAUL BANKS
RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / UNMIS / PAUL BANKS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS A handout picture released by the United Nations Mission in Sudan (UNMIS) on June 10 2011, shows residents of Kadugli gathered under a shelter outside UNMIS sector HQ after fleeing fighting in Kadugli town. AFP PHOTO/UNMIS/PAUL BANKS Bewoners van Kadugli in een opvangkamp van de VN in Soedan, UNMIS. Foto AFP / UNMIS / Paul Banks

Meer dan 53.000 mensen zijn op de vlucht geslagen op de grens van Soedan met het afscheidende Zuid-Soedan. In de provincie Zuid-Kordofan woeden hevige gevechten. Dit meldt persbureau Reuters.

Het leger uit het noorden bevecht troepen van Zuid-Soedan, dat volgende maand onafhankelijk wordt, sinds 5 juni. In de regio worden artilleriebeschietingen en luchtbombardementen uitgevoerd. Humanitaire organisaties vrezen hoge dodentallen, hoewel nog weinig slachtoffers zijn bevestigd.

Zuid-Kordofan is een noordelijke provincie, maar volgens kenners wonen er duizenden strijders die zich tegen de regering in Khartoem richtten tijdens de burgeroorlog.

Het humanitaire bureau van de Verenigde Naties, OCHA, zegt dat er uit het gebied berichten komen over het platbranden van huizen, de aanwezigheid van landmijnen en de plundering van humanitaire hulpvoorraden.

“Nu de veiligheidssituatie niet verbetert, stijgt het aantal mensen dat ontheemd is en acuut behoefte heeft aan noodhulp. Er zouden nu meer dan 53.000 mensen op de vlucht zijn. - VN-afdeling OCHA in een verklaring

Eerder maakte de VN bekend dat uit de hoofdstad van de provincie, Kadugli, alleen al tussen de 30.000 en 40.000 mensen waren gevlucht.

De autoriteiten in het noorden en zuiden van het land geven elkaar de schuld van wie de gevechten provoceerde langs de slecht gedefiniëerde grens. Volgens het zuiden begon het toen het noordelijke leger probeerde de zuidelijke strijders te ontwapenen. Het noorden zegt dat de zuidelijke troepen de gevechten uitlokten.

Vorige maand braken al gevechten uit in de betwiste regio Abyei. Daar zijn uit de Abyei-stad bijna alle 40.000 inwoners op de vlucht geslagen.