Grozny stelt Gullit ultimatum: morgen winnen of vertrekken

Caption: In this photo taken on Friday, April 15, 2011, Russian league soccer club Terek's coach Ruud Gullit, foreground, of Holland looks on as he visits a new stadium in Chechnya's provincial capital, Grozny, Russia. (AP Photo/Musa Sadulayev) Trainer Ruud Gullit bij het nieuwe voetbalstadion in Grozny, 15 april 2011. Foto: AP / Musa Sadulayev

Als Ruud Gullit er morgen niet in slaagt om met zijn club Terek Grozny te winnen in de uitwedstrijd tegen Amkar Perm, wordt hij ontslagen. Dat laat de huidige nummer dertien van de Russische competitie in een officiële verklaring op de website weten, meldt persbureau Novum.

Eigenaar Ramzan Kadyrov is zeer ontevreden over de resultaten en over de instelling van de trainer. Volgens de clubleiding brengt de Nederlandse trainer meer tijd door in “bars en discotheken” in plaats “van de mouwen op te stropen, wat gezien de stand op de ranglijst noodzakelijk is”. Gullit zou tijdens de interlandperiodes bovendien te lang in het buitenland verblijven.

Gullit zelf wijt de tegenvallende resultaten aan het spelersmateriaal. Zo slaagde de club er niet in om Mbark Boussoufa en Diego Forlan naar Tsjetsjenië te lokken. Terek Grozny: “Daar begon hij drie dagen voor het sluiten van de transfermarkt opeens over. Dan wordt het moeilijk om die transfers nog rond te krijgen. Gullit kijkt naar iedereen behalve naar zichzelf. Er wordt zwak gespeeld en er is geen herkenbare speelstijl.”

Gullit werd in februari aangesteld bij de ambitieuze club uit Tsjetsjenië. Van de eerste twaalf wedstrijden van het seizoen wist Grozny er maar drie te winnen.

NRC-redacteur Bart Hinke, die in februari in Grozny Gullit interviewde voor NRC Handelsblad, vindt het opmerkelijk dat een club op deze manier een ultimatum stelt aan een trainer. Zeker met het spelersmateriaal dat Gullit voor handen heeft, vindt hij dat niet alleen de Nederlandse trainer blaam treft voor de slechte prestaties van Terek Grozny:

“Vier weken geleden stond Gullit ook al onder druk om twee wedstrijden tegen twee andere Noord-Kaukasische clubs niet te verliezen. Dat lukte hem. Maar de afgelopen wedstrijd verloor Terek Grozny weer thuis. Het is belangrijk voor Kadyrov dat de club bij de eerste acht van Rusland komt, want dan kunnen ze meedingen naar een plek in het Europese voetbal. Maar Tsjetsjenië is niet een aantrekkelijke plek om te spelen en kennelijk is de naam van Gullit niet groot genoeg om sterke spelers aan te trekken. Boussoufa werd voor de neus van Terek Grozny weggekocht door een club uit Dagestan.

Gullit heeft geen versterking gehad bij zijn aanstelling en moest het doen met matig spelersmateriaal. Het is niet alleen zijn schuld dat het team het slecht doet. Het is overigens wel opmerkelijk dat een club op deze manier met een trainer omgaat. Op deze manier opereren is zeldzaam.”

    • Hans Klis