Espresso met Paus Benedictus XVI

Tekort Net als de eerste keer tref ik Paus Benedictus XVI in de espressobar onder de Sint Pieter. Ik vertel hem dat hij in Nederland in het nieuws is. ‘Ach, ja,’ zegt de paus. ‘Die Nederlandse priesters zijn zo geil als boter.’ Hij neemt een slokje espresso. ‘Als ze zouden mogen kiezen tussen de afschaffing

Tekort

Net als de eerste keer tref ik Paus Benedictus XVI in de espressobar onder de Sint Pieter. Ik vertel hem dat hij in Nederland in het nieuws is. ‘Ach, ja,’ zegt de paus. ‘Die Nederlandse priesters zijn zo geil als boter.’ Hij neemt een slokje espresso. ‘Als ze zouden mogen kiezen tussen de afschaffing van het celibaat en internet, dan kiezen ze voor het eerste.’ Maar hij is zelf toch niet roomser dan paus Johannes Paulus II? ‘Ik heb gezegd dat ik het de eerste tien jaar niet zie gebeuren dat priesters van bil kunnen gaan. Meer niet.’

Paus Benedictus XVI deed de uitspraak in 2004 als kardinaal Joseph Ratzinger. We zijn nu zeven jaar verder. Over drie jaar gaat het dak eraf in het Vaticaan? De paus schudt zijn hoofd. ‘Geen bunga-bunga in de Sint-Pieter.’ Maar het gehuwde priesterschap heeft wel een kans van slagen? De paus knikt. ‘We moeten iets doen tegen het tekort aan priesters.’ Mogen priesters dan ook trouwen met mannen? Paus Benedictus XVI verslikt zich in zijn espresso. ‘Homoseksualiteit is onnatuurlijk,’ zegt hij dan. Hoe zit het met hemzelf? ‘Internet,’ zegt de paus met een grijns. ‘En af en toe opblaaspop Fidelis. Persoonlijk heb ik niks tegen het celibaat.’

    • Ernest van der Kwast