Egyptische oppositieleider ElBaradei mogelijk geen presidentskandidaat

ElBaradei twijfelt sterk of hij zich verkiesbaar moet stellen in Egypte. Foto AP / Tarek Fawzy ElBaradei twijfelt sterk of hij zich verkiesbaar moet stellen in Egypte. Foto AP / Tarek Fawzy

De Egyptische pro-democratische oppositieleider Mohamed ElBaradei zegt dat het niet zeker is of hij een gooi doet naar het presidentschap, omdat er niet genoeg debat is over de toekomst van het land.

ElBaradei, het voormalige hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap, is de favoriet van een aantal leiders die de opstand aanvoerden tegen president Hosni Mubarak. Toch laten peilingen zien dat hij weinig electorale steun geniet.

ElBaradei sprak in een tv-programma dat gisteren werd uitgezonden. Hij was kritisch over de manier waarop de militaire machthebbers invulling geven aan de overgangsperiode. Volgens hem lijken beslissingen over de toekomst van Egypte “lukraak” te worden genomen.

ElBaradei voert campagne voor het opstellen van een nieuwe grondwet nog voor de parlementsverkiezingen. De stemming is gepland in september, maar veel activisten zeggen dat dat te vroeg is om een ​​goede organisatie en campagne mogelijk te maken.

    • Marije Willems