Egypte waarschuwt Iran voor bemoeienis Golfstaten

Caption: Egypt's Foreign Minister Nabil Elaraby speaks at a news conference during the 16th Ministerial Conference of the Non-Aligned Movement (NAM) in Nusa Dua on Indonesia's resort island of Bali May 25, 2011. REUTERS/Murdani Usman (INDONESIA - Tags: POLITICS) De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Elaraby, tijdens een persconferentie in Indonesië, 25 mei 2011. Foto: Reuters / Murdani Usman

Egypte waarschuwt Iran dat het zich niet meer moet bemoeien met de interne aangelegenheden van de Arabische golfstaten. Dat zei de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Nabil Elaraby vandaag tijdens een interview met televisieomroep Al-Arabiya. Kairo beschouwt de veiligheid van deze landen als verboden gebied voor de Islamitische Republiek.

Spanningen tussen de golfstaten en Iran liepen op nadat Teheran bezwaar maakte toen een Saoedische troepenmacht Bahrein binnentrok om de koning van Bahrein bij te staan bij de aanhoudende protesten van sjiitische moslims in het land.

Elaraby zegt “openhartig en duidelijk” met zijn Iraanse collega gesproken te hebben over de veiligheid van de Golf-regio. Elaraby:

“Egypte accepteert geen enkele interventie van een staat in de interne aangelegenheden van een ander. Voor Egypte is de veiligheid in de Golf niet los te zien van onze eigen veiligheid. Ik gebruikte de term ‘verboden gebied’ in mijn gesprek”.

Iran heeft de VN-Veiligheidsraad opgeroepen om de activisten in Bahrein te beschermen, omdat onrust en onderdrukking de regio ernstig kunnen destabiliseren. In april veroordeelden de ministers van Buitenlandse Zaken van de Golfsamenwerkingsraad de Iraanse inmening, die volgens hen “indruist tegen internationale afspraken”.

De banden tussen Egypte en Iran werden in 1979 verbroken na de Islamitische Revolutie en het sluiten van een vredesverdrag met Israël in datzelfde jaar. Maar na het aftreden van de Egyptische president Hosni Mubarak lijkt de band tussen de twee landen te verbeteren, tot schrik van de Golfstaten die op slechte voet leven met Iran. Elaraby neemt later dit jaar het voorzitterschap over van de Arabische Liga, meldt persbureau Reuters.

NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants is verrast door de uitspraken van Elaraby. Zij zag de relatie tussen Iran en Egypte de afgelopen tijd juist verbeteren. Volgens Roelants kan dit wijzen op het feit dat in het gebied banden met Iran nog altijd een “groot issue” zijn:

“De uitspraken van Elaraby zijn interessant. De relatie tussen beide landen leek na het vertrek van Mubarak te herstellen. De Golfstaten hebben slechte banden met het sjiitische Iran. Het land wordt er van beticht aanstichter te zijn van de demonstraties in Bahrein, een poging tot een Iraanse staatsgreep. Dat Elaraby Teheran waarschuwt, is een aanwijzing dat een relatie hebben met Iran in de regio nog steeds een groot issue is. En dat er ook een confrontatie lijkt te zijn tussen de soennitische meerderheid in de Golfregio en de sjiieten in Iran.”

    • Hans Klis