Clinton: Afrika, laat Gaddafi vallen - ‘gevaarlijke isolatie Gaddafi’

me: 2011-06-13T130409Z_01_TZAW103_RTRMDNP_3_CLINTON-AFRICA.JPG Caption: United States Secretary of State Hillary Rodham Clinton speaks during a press availability with Tanzania's President Jakaya Kikwete at the State House in Dar es Salaam June 13, 2011. Clinton will urge the African Union to get tougher on Libya on Monday, hoping to push Africa's leaders into a firmer stance on the ousting of Libya's Muammar Gaddafi. REUTERS/Susan Walsh/Pool (TANZANIA - Tags: POLITICS)
me: 2011-06-13T130409Z_01_TZAW103_RTRMDNP_3_CLINTON-AFRICA.JPG Caption: United States Secretary of State Hillary Rodham Clinton speaks during a press availability with Tanzania's President Jakaya Kikwete at the State House in Dar es Salaam June 13, 2011. Clinton will urge the African Union to get tougher on Libya on Monday, hoping to push Africa's leaders into a firmer stance on the ousting of Libya's Muammar Gaddafi. REUTERS/Susan Walsh/Pool (TANZANIA - Tags: POLITICS) De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken tijdens een persconferentie bij een top van de Afrikaanse Unie. Foto: Reuters / Susan Walsh

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, riep vandaag Afrikaanse leiders op om de Libische leider Moammar Gaddafi te laten vallen. Volgens haar is het de hoogste tijd dat de leiders hun beloftes voor democratisering van het continent waar maken.

Clinton sprak de 53 Afrikaanse leiders toe in het hoofdkantoor van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa. Volgens haar is het continent niet immuun voor de “democratiseringsgolf” die nu door de Arabische wereld gaat en moeten daarom actie ondernemen. Clinton:

“De status quo is veranderd en de oude manieren van regeren zijn niet langer acceptabel. Het klopt dat Gaddafi een grote rol heeft gespeeld in het verstrekken van financiële middelen aan veel Afrikaanse landen en instituten, waaronder de AU. Maar het is duidelijk dat de tijd gekomen is voor Gaddafi om af te treden”.

De minister riep de Afrikaanse landen, velen met sterke diplomatieke banden met de Libische leider, op om zich te voegen bij de internationale coalitie in Libië die Gaddafi door middel van het afdwingen van een staakt-het-vuren wil laten aftreden. Clinton vroeg de landen ook om Libische ambassades te sluiten, diplomaten terug te sturen en banden aan te gaan met de Libische opstandelingen.

Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants zet vraagtekens bij de effectiviteit van de oproep van Clinton voor het oplossen van het conflict in Libië:

“Gaddafi heeft veel vrienden in Afrika. De VN-resolutie om Libische burgers te beschermen tegen de troepen van Gaddafi kreeg wel steun van de Arabische Liga waar hij geen vrienden had, maar de AU stond er destijds niet achter. De Unie stuurt nog regelmatig vredesmissies naar Tripoli om nog te redden wat er te redden valt. Wat Clinton wil doen, is Gaddafi verder isoleren. Maar daardoor dreigt hij in een hoek gedreven te worden waarin hij geen kans meer heeft om te capituleren en alleen nog maar zal vechten. Nu heeft hij natuurlijk al aangegeven tot het einde te willen vechten, maar je kunt ervan uitgaan dat Gaddafi geen toekomst ziet in overgave en uitlevering aan het Strafhof in Den Haag.”