Christchurch getroffen door aardbevingen

A general view shows quake-danaged buildings in Christchurch, New Zealand on June 13, 2011. A series of strong quakes, including a 6.0-magnitude tremor, rocked the stricken Christchurch, causing one building to collapse and prompting evacuations. AFP PHOTO / NEIL SANDS Gebouwen in Christchurch zijn ingestort als gevolg van de bevingen. Foto AFP / Neil Sands

De Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is vandaag getroffen door een aantal aardbevingen. De sterkste beving had een kracht van 6 op de schaal van Richter.

Bij de bevingen raakten zes mensen gewond en ten minste een gebouw stortte in. Ongeveer tienduizend huizen in de oostelijk gelegen buitenwijken zitten door de beving zonder elektriciteit.

Burgemeester van Christchurch Bob Parker tegen de Nationale Radio van Nieuw-Zeeland:

“We worden omgeven door stof. Het is heel, heel eng.”

Heel Christchurch sloeg op de vlucht toen een aardbeving met een sterkte van 5,2 op de schaal van Richter de stad trof tijdens de lunch. Iets meer dan een uur later, werd een beving met een kracht van 6,0 op de schaal van Richter waargenomen.

De stad werd in februari ook al getroffen door een aardbeving (fotoserie). Bij de beving, die een kracht had van 6,3 op de schaal van Richter, kwamen 181 mensen om het leven. Sindsdien is de stad opgeschrikt door duizenden naschokken.

Op deze seismogram zijn de twee aardbevingen die Christchurch trof zichtbaar. Foto Reuters / GeoNet Op deze seismogram zijn de twee aardbevingen die Christchurch trof zichtbaar. Foto Reuters / GeoNet

    • Marije Willems