Chileense aswolk blijft roet in eten gooien

A stranded passengers awaits at the Jorge Newbery airport in Buenos Aires on June 10, 2011 after domestic and international flights in two airports in Buenos Aires were suspended due to the remnants of volcanic ashes in the region, after the eruption of volcano Puyehue in Chile. Flights from major airports across a large section of south America were canceled Friday as ash from Chile's Puyehue volcano spread across the region, nearly one week after the volcano erupted for the first time in half a century. Flights from airports in Buenos Aires, Montevideo, and southern Brazilian cities were grounded due to clouds of ash high in the sky. AFP PHOTO / DANIEL GARCIA Een gestrande passagier op het vliegveld Jorge Newbery in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Foto AFP / Daniel Garcia

De vulkaanuitbarsting in Chili van vorige week zaterdag zorgt nog steeds voor veel overlast voor luchtvaartmaatschappijen. Veel maatschappijen hebben vanwege de aswolk vluchten van en naar Australië en Nieuw-Zeeland geschrapt. Tienduizenden reizigers zijn gestrand. Dit meldt persbureau AP.

Luchtvaartmaatschappij Virgin is vandaag toch weer begonnen met vliegen op Australië en Nieuw-Zeeland, maar wel met beperkte capaciteit.
De Australische nationale luchtvaartmaatschappij Qantas heeft alle vluchten van en naar Melbourne, Tasmanië en Nieuw-Zeeland geannuleerd. De aswolk kan de komende dagen nog voor problemen zorgen.

Rook en as stijgt op uit de Puyehue-Cordon vulkaan, afgelopen week. Foto Reuters / Ivan Alvarado - Bekijk meer foto's van de vulkaan door op bovenstaande afbeelding te klikken.Rook en as stijgt op uit de Puyehue-Cordon vulkaan, afgelopen week. Foto Reuters / Ivan Alvarado - Bekijk meer foto's van de vulkaan door op bovenstaande afbeelding te klikken.

De luchtvaartmaatschappij van Nieuw-Zeeland, Air New Zealand, heeft tot dusver geen vluchten uitgesteld of geannuleerd. In plaats daarvan vliegen de toestellen andere routes of op andere hoogtes om de as, die schadelijk is voor de motoren van vliegtuigen, te vermijden. Het is echter goed mogelijk dat later maandag alsnog vluchten geschrapt worden, aldus een woordvoerster.

    • Peter van der Ploeg