Bomexplosie in zuidoost-Turkije na verkiezingen- elf gewonden

Turkey's ruling AK Party supporters celebrate the results of the elections in front of the party headquarters in Ankara June 12, 2011. Initial results showed Turkey's ruling AK Party was on course for a solid victory in Sunday's parliamentary election to give Prime Minister Tayyip Erdogan a third term, news channels said. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY - Tags: POLITICS ELECTIONS) Aanhangers van de AK-partij vieren feest voor de deur van het partijkantoor in Ankara. Foto Reuters / Umit Bektas

Een percussiebom ontplofte vannacht in het zuidoosten van Turkije, terwijl mensen de overwinning vierden van de Koerdische kandidaten in de parlementsverkiezingen. Elf mensen raakten hierbij gewond.

Dat melden veiligheids- en ziekenhuismedewerkers.

De explosie vond plaats rond 12 uur ‘s nachts in Diyarbakir in de provincie Sirnak, vlakbij de grens met Irak. De slachtoffers worden behandeld in een nabijgelegen ziekenhuis.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag in de overwegend Koerdische regio werd niet onmiddellijk opgeëist. Het gebied is het toneel van het al 27 jaar durende Turk-Koerdische conflict. Percussiebommen zorgen normaliter voor weinig slachtoffers.

Erdogan grote winnaar verkiezingen


De partij van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft de parlementsverkiezingen zoals verwacht met ruim verschil gewonnen. De partij behaalde volgens de Turkse staatstelevisie vijftig procent van de stemmen; genoeg om vier jaar langer alleen te regeren, maar niet voldoende om de grondwet in haar eentje aan te passen.

De belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij, eindigde als tweede met 26 procent van de stemmen. Een andere oppositiegroep, de Nationalistische Actiepartij, behaalde dertien procent, ruim boven de drempel van tien procent die bedoeld is om splinterpartijen buiten het parlement te houden.

De uitslag komt voor de regeringspartij neer op 326 van de 550 zetels in het parlement. In het oude parlement had de AK-partij 331 zetels. Hoewel de uitslag betekent dat de AK zonder steun van andere partijen kan regeren, is zij een tegenvaller voor Erdogan, die de in 1982 onder toezicht van het leger doorgevoerde grondwet wil vervangen door een nieuwe grondwet met ‘basale rechten en vrijheden’. Voor wijziging van de grondwet is een tweederde meerderheid vereist.

Erdogan beloofde in zijn overwinningstoespraak zich nederig op te stellen:

“Wij zullen consensus zoeken met de belangrijkste oppositie, de oppositie, partijen buiten het parlement, de media, ngo’s, met academici, met iedereen die wat te zeggen heeft.”

    • Marije Willems