Italiaanse kiesdrempel gehaald, ‘waarschijnlijk geen herinvoering kernenergie’

n: Italy's Prime Minister Silvio Berlusconi gestures during a news conference with his Israeli counterpart Benjamin Netanyahu (not pictured) at Villa Madama in Rome June 13, 2011. REUTERS/Stefano Rellandini (ITALY - Tags: POLITICS IMAGES OF THE DAY) De Italiaanse premier Silvio Berlusconi bij een persconferentie met zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu in Rome. Foto: Reuters / Stefano Rellandini

Italië moet hoogstwaarschijnlijk zijn plannen opgeven voor de herinvoering van kernenergie.

Dat zei de Italiaanse premier Silvio Berlusconi vanmiddag in Rome tijdens een persconferentie met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, meldt persbureau AP.

Referendum mogelijk volgende nederlaag voor Berlusconi

De opkomst bij het tweedaagse referendum in Italië is na telling van de helft van de gemeentes door het ministerie van Binnenlandse Zaken geschat op 57 procent. Dat is hoger dan de geldigheidsdrempel van 51 procent. De Italiaanse bevolking brengt haar stem uit over de herinvoering van kernenergie, de privatisering van het waterbedrijf en de afschaffing van een wet die premier Silvio Berlusconi deels beschermt tegen vervolging. Op alle vier onderdelen over deze drie kwesties lijkt evenveel gestemd te zijn, meldt persbureau AFP.

De verwachting is dat de kernramp in Japan, als gevolg van de aardbeving en tsunami op 11 maart, een grote invloed heeft op het stemgedrag van de Italianen. Het referendum komt enkele weken nadat de Duitse regering bekend maakte in 2022 hun kernprogramma stop te zetten.

Als het klopt dat de Italianen onder andere tegen de herinvoering van kernenergie zijn, is dit een volgende nederlaag voor Berlusconi. De regering en de premier zijn juist voor de herinvoering van kernenergie en de privatisering van het waterbedrijf. Twee weken geleden verloren de kandidaten van Berlusconi in de lokale verkiezingen in Napels en zijn thuisbasis Milaan.

‘Dit is een al bijna jaar durende struikeling naar het einde’

De stembussen gingen gisteren open en zijn zojuist om 15.00 gesloten. Gisteravond lag de opkomst al op 41 procent Italië-correspondent Bas Mesters van NRC Handelsblad, zei vanochtend al dat het referendum de druk verhoogt op de regering van Berlusconi:

“Dit zet de regering opnieuw onder druk. Maar hoewel de spanning oploopt, is Berlusconi niet van plan om op te geven. Dit is een al bijna jaar durende struikeling naar het einde, maar wanneer de daadwerkelijke val plaatsvindt is moeilijk te voorspellen. Als de Italianen tegen het regeringsbeleid stemmen betekent dat opnieuw een stevige knauw voor de regering. Het hangt van coalitiepartner Lega Nord af in hoeverre ze Berlusconi blijven steunen.”

De volksstemming over een wet die hoge politieke functionarissen bescherming biedt van rechtsvervolging, vanwege hun werkzaamheden, heeft direct te maken met de rechtszaken waarin Berlusconi momenteel verwikkeld is. Naast een omkopingszaak lopen er twee zaken tegen hem rond belastingfraude, en een zaak over de aantijgingen dat hij een minderjarige, ‘Ruby’, zou hebben betaald voor seks. Eerder dit jaar werd de omstreden wet – die ‘legitieme verhindering’ heet al door de rechter verzwakt en kon de premier per zaak opgeroepen worden.

Lees meer over de ontwikkelingen rond Silvio Berlusconi en Italië.

    • Hans Klis