Barbecueën tegen de xenofobie

Amateurs praten over gerechten, chefs over logistiek, luidt het gezegde. Daar kon ik me wel iets bij voorstellen toen de opdracht kwam om te koken voor vier volwassenen en vijf kinderen – de laatsten met culinaire xenofobie. En dat moest op een camping in een caravan met een vierpits gasstel dat waakvlamsterkte niet kan overstijgen.

Amateurs praten over gerechten, chefs over logistiek, luidt het gezegde. Daar kon ik me wel iets bij voorstellen toen de opdracht kwam om te koken voor vier volwassenen en vijf kinderen – de laatsten met culinaire xenofobie. En dat moest op een camping in een caravan met een vierpits gasstel dat waakvlamsterkte niet kan overstijgen. Plaats dat in een keuken waar geen warm water is, maar wel een heel klein aanrecht en you got the picture.

Gelukkig was er een barbecue. Met allerhande verschillende spiesjes was iedereen blij te maken.

Denk erom dat je bij barbecueën niet al te creatief improviseert. Zo staat het me nog helder voor de geest hoe een slimmerik in het studentenhuis het tekort aan prikkers oploste door de spaken van een oud fietswiel te slopen. Resultaat: iedereen een zinkvergiftiging.

De gerechten in deze rubriek zijn standaard voor vier volwassenen, maar voor zijn zessen kom je een heel eind.

Kalfsspiesjes: plet knoflooktenen en maak een marinade van alle ingrediënten minus de paprika en de sjalotjes, met een beetje citroensap. Leg het vlees daar een paar uur in. Schep af en toe om. Maak een salsa van twee gesneden rode uien, twee grote, fijn gesneden tomaten, drie scheuten rode wijnazijn, een halve fijn geknepen limoen en fijn gesneden munt. Rijg ze dan aan metalen spiesen met af en toe een sjalot en een stuk paprika.

Lamsspiesjes: druk een stronk geschilde gember door een knoflookpers en meng met de rest van de ingrediënten. Marineer het vlees wat uren hierin. Rijg de stukjes vlees daarna aan spiesen. Meng wat harissa met olijfolie en fijn gesneden koriander en roer goed.

Lamskebab: rasp de ui en kneed het gehakt met de klein gesneden ingrediënten. Schuw hierbij geen zout, want goed pittig mogen ze zeker zijn. Knijp het aldus gekruide gehakt op platte spiesen – ook verkrijgbaar bij de Turkse winkel. Maak een saus van yoghurt, door een knoflookpers geduwde komkommer, geperste knoflooktenen en fijn gehakte munt.

Rooster alle spiesjes en serveer deze met een sla van tomaten en kikkererwten.

Barbecuespiesjes

Voor de kalfspiesjes met salsa:

Pondje kalfspoulet

Gedroogd Spaans pepertje

1 el paprikapoeder

2 tenen knoflook

5 laurierbladeren

rode paprika

sjalotjes

olijfolie

citroen

zout, peper

Voor de lamsspiesjes:

pond lamspoulet

verse gember

halve tl komijn

paar takjes koriander

limoen

cayennepeper

olijfolie

zout, peper

Voor de lamskebab met yoghurtsaus:

pondje lamsgehakt

grote ui

2 tenen knoflook

1 tl sumac (van de Turkse winkel)

verse Spaanse peper

koriander

zout, peper