Amsterdam-Oost gaat zelf muziekcentrum Muzyq exploiteren

Het Amsterdamse stadsdeel Oost gaat zelf het muziekcentrum Muzyq exploiteren. Dit kost het stadsdeel 27 miljoen euro, maar dat brengt naar eigen zeggen de financiële positie niet in gevaar.

Dat meldt het stadsdeel vanavond in een persbericht. Dit weekeinde maakte Geenstijl aan de hand van vertrouwelijke documenten bekend dat het muziekcentrum zo veel geld kostte dat de reserves van het stadsdeel tot onder de verplichte reservenorm geslonken zijn en dat daarom bezuinigd moest worden.

‘Aankoop muziekcentrum voorkomt ernstiger financiële problemen’

Het stadsdeel laat vanavond weten dat het gebouw van het muziekcentrum tegen marktwaarde wordt aangekocht. Omdat het garant staat voor de lening van het muziekcentrum, moet het restant voor de aflossing hiervan aan de bank worden betaald. Dit gaat ten koste van de algemene reserve van het stadsdeel, maar dit besluit voorkomt ernstiger financiële problemen, verzekert het in het persbericht. Zo snel mogelijk overlegt het stadsdeel met het college van burgemeester en wethouders over de financiële gevolgen.

Toen dit weekeinde Geenstijl de vertrouwelijke documenten publiceerde, deed het stadsdeel aangifte voor elektronische inbraak.

Met behulp van een toegangscode, die volgens Geenstijl gewoon online stond op de site van Amsterdam-Oost, kon men bij de documenten komen. Daarom is er volgens hen geen sprake van diefstal. In een reactie zei Geenstijl aangifte te doen van smaad.

‘Zoveelste nagel aan de politieke doodskist van Fatima Elatik’

Zaterdag zei NRC-redacteur Karel Berkhout, die lange tijd verslaggever was in Amsterdam dat de onthullingen van Geenstijl pikant waren, mits waar:

“Als het inderdaad vertrouwelijke documenten zijn van het stadsdeel, dan is dit een hele pikante zaak. Het muziekcentrum Muzyq is als een molensteen om de nek van het dagelijkse bestuur van Amsterdam-Oost. Als de overschrijding van de kosten zoveel is dat het stadsdeel moet bezuinigen, dan kan dit de zoveelste nagel aan de doodskist van de politieke carrière zijn van Elatik. Tenminste als de informatie klopt.”

Volgens het stadsdeel was de besluitvorming over Muzyq niet openbaar zodat deze zorgvuldig kon verlopen en de onderhandelingspositie van het stadsdeel niet werd geschaad, meldt persbureau Novum. Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik (PvdA) moest vorig jaar naar aanleiding van de kwestie aftreden. Later keerde ze weer terug op haar post.

    • Hans Klis