‘Als Griekenland omvalt, kost dat tientallen miljarden’

Minister Jan Kees de Jager. Foto NRC / Roel Rozenburg

Mocht Griekenland geen aanvullende leningen meer krijgen, dan verliest Nederland volgens minister van Financiën Jan Kees de Jager tientallen miljarden euro’s. Wilders beticht De Jager van bangmakerij zodat hij “toch weer de portemonnee” kan trekken.

De Jager doet die voorspelling in een brief aan de Tweede Kamer. Het is voor Nederland beter om toch extra leningen te verstrekken aan Griekenland, maar dan tegen strenge voorwaarden. Morgen is er een Kamerdebat over verdere steun aan Griekenland.

’Nederlandse recessie dreigt als Griekenland niet kan lenen’

In de brief waarschuwt De Jager voor een “wanorderlijke default”. Als Nederland niet meedoet, zet dat ook andere leningen op losse schroeven omdat leningen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds alleen bij unanimiteit worden verstrekt. Griekenland kan dan geen enkele lening meer krijgen en dat raakt ook andere kwetsbare economieën als Ierland en Portugal. De Europese Centrale Bank (ECB) en private banken moet dan leningen afboeken en dat heeft gevolgen voor de overheidsfinanciën, pensioenfondsen en de waarde van de euro. Een recessie dreigt dan voor Nederland. De Jager schrijft:

“De directe effecten van een ongecontroleerde default en de daarbij behorende brede besmetting bedragen vele tientallen miljarden.”

Daarom pleit De Jager ervoor dat naast landen als Nederland ook private partijen extra leningen verstrekken of de looptijd van de huidige obligaties verlengen. Griekenland moet dan het overheidstekort tot 2015 met elf procent terugdringen, een flink aantal bedrijven privatiseren en de belastinginning verbeteren. Het IMF moet bovendien betrokken blijven en Griekenland streng in de gaten houden.

Wilders: voorspelling is bangmakerij

Geert Wilders ziet de sombere voorspelling van De Jager als “pure bangmakerij”. Hij zegt: “Geen cent naar de Grieken, is wat er moet gebeuren. We zien het geld nooit meer terug”.

Wat gebeurt er dan als Griekenland de lening toch niet terug kan betalen? De Jager stelt en beantwoordt die vraag zelf in zijn brief. Hij verwijst naar Mexico en Turkije, landen die in soorgelijke situaties zaten, maar later wel de volledige lening én bijbehorende rente terugbetaalden.

“Uiteraard geldt ook hier dat ervaringen uit het verleden geen garanties voor de toekomst bieden, maar het veel gehoorde ‘we kunnen fluiten naar onze centen’ wordt niet ondersteund door ervaringen in de afgelopen decennia en behoeft echt nuancering.”

De Jager zou vandaag naar de VS afreizen, maar stelde die reis uit omdat de crisis in Griekenland zijn aandacht verdiende. “Er moeten moeilijke keuzes gemaakt moeten worden in het belang van de stabiliteit van de euro”, zei hij over die beslissing.

    • Peter Zantingh