‘Zeven opstandelingen gedood bij Libische stad Zintan’

Terwijl in het hele land vandaag gevochten werd tussen Gaddafi's troepen en de opstandelingen, betoonden honderden betogers hun steun aan de Libische leider. Foto Reuters / Ahmed Jadallah

Zeker zeven opstandelingen zijn vandaag gedood door troepen van Gaddafi bij gevechten rondom de Libische stad Zintan, die ten zuidwesten van hoofdstad Tripoli ligt. Ook zijn er volgens persbureau AFP 49 gewonden gevallen bij de gevechten.

Een AFP-verslaggever maakte vanavond melding van ‘bijzonder gewelddadige’ gevechten rond Zintan (kaart). Troepen van Gaddafi’s regime zouden al sinds vanochtend zware artillerie, waaronder raketten van het type Katyusha en anti-tankraketten. Vier opstandelingen zouden gedood zijn toen één van de anti-tankraketten een auto raakte in het dorp Ryan, dat op twaalf kilometer van Zintan ligt.

In verschillende delen van Libië wordt momenteel flink gevochten tussen troepen van Gaddafi en de opstandelingen. Eerder vandaag meldden woordvoerders van de opstandelingen dat er meer dan honderd doden zijn gevallen bij gevechten tussen soldaten van Gaddafi en de opstandelingen bij de westelijke stad Zawiyah. Ook zouden twee doden en dertien gewonden zijn gevallen bij confrontaties tussen beide partijen rond de oostelijke havenstad Brega.

Vanuit het zuiden van Libië werd vandaag ook melding gemaakt van onrust. Jonge mannen en leden van een grote anti-regeringsclan gaan sinds een week in de stad Sabha (kaart) dagelijks de straat op om tegen de Libische leider Moammar Gadhafi te demonstreren, zei een uit de stad gevluchte inwoner tegen persbureau AP. Het dunbevolkte zuiden van Libië gold lang als stevig op de hand van Gaddafi.

    • Pim van den Dool