Wiggins wint Dauphiné

The pack rides during the sixth stage of the 63rd edition of the Criterium of Dauphine cycling race on June 11, 2011 between Les Gets and Le Collet d'Allevard, French Alps. TOPSHOTS / AFP PHOTO / PASCAL PAVANI Peloton tijdens de zesde etappe van de 63 Critérium du Dauphiné, 11 juni 2011. Foto: AFP / Pascal Pavani

Bradley Wiggins heeft vanmiddag de eindoverwinning in het Critérium du Dauphiné veiliggesteld.

De Britse wielrenner van Team Sky maakte deel uit van de groep met favorieten, die Joaquim Rodriguez de dagzege zag pakken. De Spanjaard van Katusha bleef op de slotklim van de buitencategorie naar La Toussuire de Fransman Thibaut Pinot en Robert Gesink voor.

Gesink toonde zich net als een dag eerder strijdlustig. De Raborenner ging al op eerste col, de Croix-de-Fer, in de aanval, maar had bij zijn tweede poging meer succes. Gesink werd samen met Thomas Voeckler, Chris Anker Sørensen en Pinot op drie kilometer van de streep echter ingerekend.

Rodriguez wist daarna een beslissend gat te slaan, waardoor hij zijn tweede dagsucces in de wacht sleepte. Wiggins hield stand en kwam als tiende over de streep. In het algemeen klassement hield hij Cadel Evans en Alexandre Vinokourov achter zich.

De Dauphiné wordt gezien als het kleine broertje van de Tour de France en zegt mogelijk iets over renners die in vorm zijn voor de Tour de France F die op 2 juli begint.

    • Hans Klis