‘Vice-president Jemen weigert te praten met oppositie’

Caption: Anti-government protesters shout slogans during a demonstration demanding the resignation of Yemeni President Ali Abdullah Saleh in Sanaa June 12, 2011. REUTERS/Ammar Awad (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Demonstratie in de Jemenitische hoofdstad Sana'a tegen president Ali Abdullah Saleh

Onderhandelingen over een mogelijke oplossing van de politieke crisis in Jemen zijn opnieuw stukgelopen, nu vice-president Abd-Rabbu Mansour Hadi weigert te praten met oppositiegroepen.

Volgens de oppositie zegt Hadi het te druk te hebben met de verslechterende veiligheidssituatie en de brandstoftekorten in het land om te kunnen onderhandelen, meldt persbureau Reuters. Het is sinds februari onrustig in Jemen. Na wat aanvankelijk begon als een geweldloze campagne om president Ali Abdullah Saleh tot aftreden te dwingen lijkt de crisis in het land ontaardt te zijn in een burgeroorlog.

Gisteren kwamen bij gevechten in het zuiden van Jemen tientallen militairen en militanten om. Vorige week namen Al-Qaeda-strijder Zinjibar in, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Abyan. Sindsdien is het er onrustig. Donderdag vielen er in de regio volgens het Jemenitische leger ook al dertien doden bij gevechten.

De oppositiepartijen hebben aangekondigd zelf een interimbestuur te gaan vormen als Saleh niet binnen een week aftreedt en de macht overdraagt. Het is echter nog onduidelijk of deze partijen gesteund worden door de anti-regeringsdemonstranten. Eind mei weigerde Saleh voor een derde keer een overeenkomst te tekenen waarmee hij zijn macht zou overdragen.

Saleh verblijft op dit moment in een ziekenhuis in de Saoedische hoofdstad Riyad, nadat hij gewond raakte bij een aanval op het presidentiële paleis. Het is nog onduidelijk wanneer hij terugkeert naar de hoofdstad Sana’a, omdat er tegenstrijdige berichten naar buiten komen over zijn gezondheidstoestand.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis