Verenigde Arabische Emiraten vernietigen Nederlandse groenten

Een beschadigde komkommer ligt op straat in Oostenrijk. In dat land werden na de EHEC-uitbraak 1200 komkommers vernietigd. Foto Reuters / Lisi Niesner

De voedselautoriteit van Abu Dhabi heeft afgelopen week 814 kilo Nederlands fruit en groente vernietigd. Het verplichte gezondheidscertificaat ontbrak en een groot deel van de partij bestond uit komkommers.

Een woordvoerder van de regering van de Emiraten meldde aan gulfnews.com dat de partij werd tegengehouden bij het internationale vliegveld van Abu Dhabi. Op 31 mei werd als voorzorgsmaatregel een tijdelijk verbod ingesteld op de import en verkoop van komkommers uit Duitsland, Spanje, Denemarken en Nederland, nadat in Duitsland doden waren gevallen door de EHEC-bacterie.

Andere groenten mogen alleen uit Europa worden ingevoerd als er een gezondheidscertificaat wordt bijgeleverd, waarop staat dat de groenten niet zijn besmet. De partij was de enige die Abu Dhabi bereikte sinds de ban. De importstop is nog steeds van kracht, hoewel komkommers al weer een tijdje veilig zijn verklaard. De voedselautoriteit zegt de ontwikkelingen goed in de gaten te houden.

    • Pim van den Dool