Turkije vandaag naar stembus voor nieuw parlement

Een stembureau in Ankara, vanmorgen. Vandaag stemmen de Turken voor een nieuw parlement. Verwacht wordt dat de regerende AK-partij gaat winnen. Foto Reuters / Umit Bektas

Vandaag worden verkiezingen gehouden in Turkije. Alle tekenen wijzen erop dat de regerende AK-partij voor de derde keer op rij gaat winnen. Voor oppositiepartij CHP is het zaak het verlies binnen de perken te houden.

Minstens 47 procent van de stemmen zou naar de partij van premier Erdogan gaan, zo luiden schattingen. Na negen jaar van onafgebroken economische groei is onder regie van deze partij Turkije een regionale grootmacht geworden. Erdogan hoopt op een meerderheid van tweederde van de stemmen, zodat hij zelf de grondwet kan aanpassen. Over óf hij gaat winnen heeft hij zelf zo weinig twijfel, dat zijn hele campagne alvast ver vooruit kijkt. Turkije-correspondent van NRC Handelsblad Bram Vermeulen schreef daarover:

“De hele campagne draait om het jaar 2023, met de belofte dat op de honderdste verjaardag van de republiek Turkije een van de tien grootste economieën ter wereld zal zijn. De AK kwam in 2002 aan de macht als de partij voor de arme diepgelovige Turken die de klassenstrijd aanvoerde tegen de seculiere elite die dit land 80 jaar had geregeerd.”

De grootste oppositiepartij is de Republikeinse volkspartij CHP. De partij doet een poging zoveel mogelijk kiezers weg te trekken bij Erdogan en zo een overwinning met tweederde van de stemmen te voorkomen. Over de tegenstander zegt partijleider Kemal Kilicdaroglu:

“De AK is geen hervormingspartij, maar een partij van status quo. Als ze hervormers zouden zijn, waarom zitten er dan nu 60 journalisten in de gevangenis? Wie profiteert van die economische groei in Turkije? De werkeloosheid groeit even hard mee. De armoede is chronisch geworden.”

Van groot belang is ook de rol van oppositiepartij MHP. Bij de vorige verkiezingen kreeg de partij ruim 14 procent van de stemmen, maar schandalen zorgden voor een daling in populariteit. Het dreigt nu de kiesdrempel niet te halen en in dat geval gaan de stemmen naar de winnaar.

De recente gebeurtenissen in Syrië komen op een ongelukkig moment voor de partij van Erdogan. Economische vooruitgang en stabiliteit in de regio zijn hun belangrijke steunpilaren, maar de duizenden vluchtelingen die vanuit het buurland het land binnenkomen, zorgen voor onrust.

    • Peter Zantingh