‘Tientallen doden bij gevechten rond Libische stad Zawiyah’

Een opstandeling inspecteert kogels in het district Dema, ten oosten van rebellenhoofdstad Benghazi. Foto Reuters / Mohamed Abd El-Ghany

Het dodental van de gevechten in de west-Libische stad Zawiyah, die slechts vijftig kilometer ten westen van hoofdstad Tripoli ligt, is volgens een woordvoerder van de opstandelingen opgelopen van dertien naar meer dan honderd.

Een rebellenwoordvoerder zei eerder vandaag tegen persbureau Reuters dat er gisteren dertien opstandelingen en burgers gedood zijn in Zawiyah (kaart). Tegenover Al Jazeera spraken de opstandelingen rond vier uur vanmiddag al van 115 doden. Onder de doden zouden honderd troepen van Gaddafi en vijftien opstandelingen zijn. De aantallen zijn niet van onafhankelijke zijde bevestigd.

Naast de gevechten in Zawiyah zou er ook opnieuw strijd geleverd worden aan het oostfront bij de stad Ajdabiya, die in handen is van de opstandelingen. Vijftien kilometer ten oosten van Brega (kaart), dat weer ten westen van Ajdabiya ligt, zouden twee doden en dertien gewonden zijn gevallen bij confrontaties tussen Gaddafi’s troepen en de opstandelingen. Persbureau AP meldde vanmiddag ook gevechten ten westen van Misrata, in het stadje Dafniya.

De intensivering van de gevechten door heel Libië lijkt te wijzen op een verschuiving van kracht van de troepen van Gaddafi richting de opstandelingen. De NAVO-bombardementen zijn de laatste weken verhevigd en Gaddafi en zijn regime worden al maanden getroffen door harde internationale sancties. Volgens de NAVO is het een kwestie van tijd voordat het regime van de dictator ten val komt.

    • Pim van den Dool