Talibaan ontkennen betrokkenheid bij aanslag Peshawar

Gisteren kwamen ten minste 35 mensen om bij een aanslag in Peshawar, Pakistan. De Talibaan ontkent vandaag daar achter te zitten.
Gisteren kwamen ten minste 35 mensen om bij een aanslag in Peshawar, Pakistan. De Talibaan ontkent vandaag daar achter te zitten. Foto AFP / A. Majeed

De Pakistaanse Talibaan hebben ontkend achter de aanslagen in Peshawar van gisteren te zitten. Bij de twee bommen die gisteren afgingen kwamen ten minste 35 mensen om. Meer dan honderd anderen raakten gewond.

De twee bommen gingen vlak na middernacht enkele minuten na elkaar af in de stad in het noordwesten van Pakistan. In het deel van de stad waar de explosies plaatsvonden staan veel politieke kantoren. Ook het leger is er gehuisvest. Het was een van de dodelijkste aanslagen in het land sinds de dood van Osama bin Laden.

De Pakistaanse Talibaan kondigden eerder aan wraak te zoeken voor de dood van Bin Laden, maar ontkennen tegenover persbureau AFP enige betrokkenheid bij de gebeurtenissen van gisteren. De enige doelwitten zijn de overheid en het leger en geen onschuldige mensen, verklaart de Islamitische guerrillabeweging. “Dit is een poging van buitenlandse geheime diensten om ons in een kwaad daglicht te stellen.”

Vorige week werd Ilyas Kashmiri, de commandant van een belangrijke Pakistaanse strijdgroep nauw gelieerd aan Al-Qaeda, vermoedelijk gedood bij een Amerikaanse drone-aanval bij het grensgebied met Afghanistan.

Nabij Peshawar, bij de grens met Afghanistan, ligt het berggebied waar militanten van de Talibaan en Al-Qaeda zich al jaren ophouden.