Oud-sportjournalist Bob Spaak overleden

Bob Spaak in 2005.
Bob Spaak in 2005. Foto NRC / Rien Zilvold

Bob Spaak, voormalig sportjournalist en chef van Sport in Beeld, is overleden in zijn woonplaats Nieuw-Loosdrecht. Dat meldt de NOS. Hij werd 93 jaar oud.

Sport in Beeld was de voorloper van het huidige Studio Sport, het sportprogramma van de NOS. Spaak stond zo aan de wieg van het grootste sportprogramma van de Nederlandse televisie. Mart Smeets sprak met hem toen Studio Sport vijftig jaar bestond, twee jaar geleden:

Als verslaggever sprak Spaak zijn beroemdste woorden tijdens het Europacup-duel tussen Feyenoord en Real Madrid van 1965, toen de wedstrijd uitliep op een vechtpartij: “Coen, Coen, beheers je alsjeblieft. Jongens, jongens, dit kan toch niet. Wat een afschuwelijke vertoning.”

In 1945 begon de carriere van Spaak bij het Vrije Volk. Tien jaar later ging hij naar de VARA, waarvoor hij programma’s als Tussen Start en Finish presenteerde. Vanaf 1966 werkte hij voor de NTS. Spaak ging in 1982 met pensioen.

    • Peter Zantingh