‘Paus sluit afschaffen celibaat niet uit’

Caption: Pope Benedict XVI celebrates the Pentecost mass at St.Peters' basilica in the Vatican on June 12, 2011. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI Paus Benedictus XVI. Foto: AFP

Paus Benedictus XVI heeft in 2004, vlak voordat hij paus werd, gezegd niet uit te sluiten dat het celibaat voor priesters ooit wordt afgeschaft.

Hij deed deze uitspraak tijdens een ontmoeting met Nederlandse bisschoppen in het kader van het vijfjaarlijkse Ad Limina bezoek. Dat zegt oud-bisschop van Breda, Tiny Muskens, vanavond in het televisieprogramma KRO Brandpunt.

Paus Benedictus XVI was, toen nog als kardinaal Joseph Ratzinger, prefect van de congregatie voor de geloofsleer en had veel invloed in het Vaticaan. Op verzoek van Muskens vroeg kardinaal Ad Simonis aan Ratzinger of er een moment zou komen dat de kerk serieus gaat praten over het gehuwde priesterschap. “De eerste tien jaar zie ik het nog niet gebeuren”, zou de huidige paus daarop hebben gezegd.

De Nederlandse bisschoppen wisten volgens Muskens niet wat ze hoorden. “We hadden gedacht dat hij er principieel tegen zou zijn. Dit betekent dat hij in staat zou zijn het celibaat ter discussie te stellen.”

Muskens is al langer voor afschaffing van het celibaat. Dat is volgens hem een goede manier om het huidige priestertekort te bestrijden.

    • Hans Klis