Onbekende foto’s oorlogsfotograaf Robert Capa gepubliceerd

Het Rijksmuseum heeft foto’s gepubliceerd van de Amerikaanse oorlogsfotograaf Robert Capa. Dat meldt de NOS. Capa maakte een van de bekendste oorlogsfoto’s aller tijden, van een ‘vallende soldaat’ op het moment dat hij neergeschoten wordt.

De tot nu toe onbekende foto’s zijn samengesteld voor een boek van het museum. Het betreffen beelden die door Capa werden geschoten toen hij met de Nederlandse filmmakers Joris Ivens en John Fernhout door China reisde tijdens de Tweede Chinees-Japanse oorlog (1937 - 1945).

De beroemdste foto van Capa werd genomen in september 1936, toen hij de Spaanse burgeroorlog versloeg. Op de foto is een sneuvelende republikein te zien. In de jaren zeventig ontstond controverse omdat de foto geënsceneerd zou zijn, maar onderzoek uitgevoerd in de jaren negentig kon met grote zekerheid vaststellen dat dat niet het geval was.

Van de foto’s uit China werd ongeveer een dertigtal niet eerder gepubliceerd. Ze tonen de oorlog, maar ook de oorlogsjournalistiek in die tijd; Capa legde veelvuldig zijn twee reisgenoten vast tijdens het maken van hun documentaire.

Capa kwam om het leven in mei 1954, toen hij in Vietnam op een landmijn stapte.

    • Peter Zantingh