Kroatische president veroordeelt geweld Gay Pride

Ongeregeldheden bij de Gay Pride in het Kroatische Split. Screenshot video Marije Cornelissen

De Kroatische president Ivo Josipovic veroordeelt het geweld tijdens de eerste Gay Pride-parade in de stad Split. De tweehonderd deelnemers werden bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk. Er raakten een tiental mensen gewond.

Duizenden tegendemonstranten protesteerden tegen de Gay Pride. De deelnemers van de parade werden door de politie begeleid en in sommige gevallen ontzet. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen was bij de Gay Pride en maakte het volgende filmpje:

President Josipovic noemde in een verklaring het geweld gericht aan de deelnemers van de parade “triest”, meldt persbureau AFP. Josipovic: “Het is triest en beschamend dat er een groep van mensen is die wordt blootgesteld aan geweld en aanvallen van een dergelijke wreedheid”.

Vrijdag gaf de Europese Commissie het groene licht aan Kroatië om te beginnen met het toetreden tot de Europese Unie. Het land moest daarbij beloven op te komen voor de mensenrechten. Josipovic benadrukte dat het incident in Split “niet het ware gezicht van Kroatië” laat zien. Premier Jadranka Kosor voegde zich bij de uitspraken van Josipovic en waarschuwde ervoor dat “geweld en haat niet getolereerd worden in Kroatië”.

Volgens de organisatoren van de parade, de Kroatische Journalistenvereniging en Amnesty International heeft de politie gefaald in haar plicht om de deelnemers te beschermen in de demonstratie.

    • Hans Klis