Kijken: drie bijzondere videoclips

Jon Hopkins

Dat we TMF niet meer hebben en MTV zich amper nog richt op het uitzenden van muziekvideo’s, betekent niet dat er geen mooie clips meer worden gemaakt. Drie recente voorbeelden om dat te onderstrepen.

Deze clip voor het nummer ‘Bubble’ van Jon Hopkins en King Creosote is gemaakt door Elliot Dear. Hopkins (luister via Spotify) maakt melodieuze, sfeervolle electronica en stond daar in 2009 nog mee op Lowlands. King Creosote (Spotify) is een Schotse singer-songwriter. De clip lijkt wel wat inspiratie te hebben opgedaan bij die van ‘Pyramid Song‘ van Radiohead.

Achter de naam Rone (Spotify) schuilt een jonge Parijse dj en producer. Hij bracht tot nu toe één album uit; het tweede wordt dit jaar verwacht. In tegenstelling tot de dromerige clip van Jon Hopkins en King Creosote is deze onrustiger, met veel flikkerende beelden, maar niet minder fraai.

Weer heel anders - vooral omdat dit de enige is in het rijtje die niet geanimeerd is - is ‘Sleep Forever’ van Portugal. The Man, een band uit Alaska (Spotify). Job de Wit, die elk weekend een bijzondere videoclip uitlicht op nrcnext.nl, schrijft over de dertien minuten durende clip van regisseur Michael Ragen:

Na een lange, barre tocht en een slechte nacht (is dat een stroper?) wordt Gourley wakker in de middle-of-nowhere. Bloed in de sneeuw. Honden weg. De schrik van zijn leven. Hij gaat met zijn geweer lopend verder. Uren later denkt hij ze toch weer te horen. Rennen. Het noodlot.

    • Peter Zantingh