Kabinet stopt subsidie anti-rookorganisatie Stivoro

Caption: SAN FRANCISCO, CA - MAY 31: A smoker holds a cigarette on May 31, 2011 in San Francisco, California. Since 1987, the World Health Organization has celebrated "World No Tobacco Day" to raise awareness to the health risks associated with smoking tobacco. Smoking is the second biggest cause of death globally and is responsible for the death of one in ten adults worldwide. Justin Sullivan/Getty Images/AFP Vrouw rookt een sigaret in San Francisco. Foto: AFP / Justin Sullivan

Het kabinet gaat de subsidie vanaf 2013 stop zetten aan antirookorganisatie Stivoro.

De Stichting Volksgezondheid en Roken, is de nationale organisatie voor voorlichting over roken en de gezondheidsrisico’s daarvan. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat de subsidie voor projecten voor tabaksontmoediging per 2013 ondergebracht worden bij het Trimbos Instituut, waar ze deel moeten gaan uitmaken van programma’s voor ‘middelengebruik’, meldt persbureau Novum. Stivoro werkt al jaren samen met het Trimbos Instituut in schoolprogramma’s en campagnes.

Enkele dagen geleden kreeg Stivoro te horen dat de jaarlijkse subsidie van drie miljoen euro zal worden stopgezet. De organisatie noemt de bezuiniging “pennywise en poundfoolish en vooral kapitaalvernietiging”, en schat dat de maatregel 144 duizend levens kan kosten. Volgens Stivoro worden door de bezuiniging effectieve programma’s en de kennisinfrastructuur daaromheen nodeloos afgebroken.

Stivoro wil via de Tweede Kamer het besluit voor de subsidiestop aanvechten.

    • Hans Klis