Jordaanse koning stemt in met hervormingseisen demonstranten

Caption: A Jordanian girl chants next to a picture of Jordan's King Abdullah during celebrations of the 12th anniversary of King Abdullah's accession to the throne in Amman June 11, 2011. REUTERS/Muhammad Hamed (JORDAN - Tags: POLITICS ANNIVERSARY) Jordaans meisje zingt tijdens de viering van de twaalfde verjaardag van het koningschap van Abdullah II. Foto: Reuters / Muhammad Hamed

De Jordaanse koning Abdullah II stemt in met de eisen van demonstranten voor een gekozen regering en veranderingen aan de grondwet. Dat maakte hij vandaag bekend bij de viering van zijn twaalfde jaar als vorst.

Sinds het begin van het jaar demonstreren Jordaniërs vooral tegen premier Rifai, maar geleidelijk eisten zij ook dat de absolute macht van Abdullah, waaronder het benoemen van de premier en kabinet, ingeperkt moest worden.

De monarch beloofde in zijn toespraak ook hervormingen, maar ging daar niet verder op in, meldt persbureau AP. Hij waarschuwde wel dat plotselinge veranderingen in het land zouden kunnen leiden tot “chaos en onrust” zoals in andere Arabische landen. Op 1 februari kwam de koning de betogers ook al tegemoet en ontsloeg hij de regering.

Volgens buitenlandredacteur Carolien Roelants is het moeilijk om te zeggen wat deze toezegging van Abdullah aan de demonstranten daadwerkelijk betekent:

“De betogers eisten dat de koning de premier niet meer zou benoemen. Daarmee heeft Abdullah namelijk heel veel invloed op de regering. Het is nu niet duidelijk of hij dat nu ook niet meer gaat doen.”

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis