Italië stemt over referenda die belangrijk zijn voor Berlusconi

Berlusconi op een campagnebijeenkomst halverwege mei. Foto AP / Salvatore Laporta

De Italiaanse kiezers stemmen vandaag en morgen over vier referenda die de positie van premier Berlusconi verder kunnen beschadigen. Eén van de referenda heeft betrekking op de bescherming die Berlusconi voor de rechter geniet.

Het referendum rond zijn eigen persoon regelt dat Berlusconi niet voor de rechter hoeft te verschijnen als hij verplichtingen als premier heeft. De wet moet ook gaan gelden voor enkele andere topfunctionarissen uit de regering. Er lopen op dit moment vier rechtszaken tegen Berlusconi: een omkopingszaak, twee zaken rond belastingfraude en een zaak over de aantijgingen dat hij de minderjarige ‘Ruby’ zou hebben betaald voor seks.

Naast het referendum over de rechtelijke bescherming van Berlusconi mogen de Italianen zich uitspreken over twee wetten die de privatisering van de Italiaanse energievoorziening mogelijk maken en een wet die de herinvoering van kernenergie regelt. De verwachting is dat veel van de 47 miljoen stemgerechtigde Italianen tegen de wetten van de premier zullen stemmen, maar de vraag is of er genoeg mensen naar de stembus gaan, legde onze correspondent Bas Mesters vanmiddag uit op Radio 1:

“Je kan verwachten dat de meerderheid van de Italianen tegen de wetten is die hij heeft ingediend, maar de oppositie moet een opkomst van 50 procent plus één stem behalen om de referenda geldig te kunnen verklaren. Dat is echter al achttien jaar niet gebeurd. Wordt het quorum niet behaald, dan gaan wetten gewoon door.”

De resultaten van de referenda worden morgen vanaf drie uur ‘s middags verwacht.

    • Pim van den Dool