‘Leger valt Syrische stad Jisr al-Shughour binnen’

Een still van de Syrische staatstelevisie van gisteren, waarop te zien was hoe legertroepen bij Jisr al-Shughour aankwamen voor een operatie tegen, zoals de staatstelevisie het noemt, gewapende bendes. Foto AFP / Syrische televisie

De Syrische staatstelevisie meldt dat er momenteel hevige gevechten aan de gang zijn in de Noordelijke stad Jisr al-Shughour. Het leger zou grote aantallen gewapende mannen hebben gearresteerd, zo stelt de regering.

Legertroepen en tanks zouden de stad vandaag van twee kanten binnengegaan zijn. Minstens twee mannen van de “gewapende bendes” zouden zijn gedood en grote aantallen gearresteerd. Wapens die ze in bezit hadden zouden zijn ingenomen.

Syrische bewindslieden spraken na de vermeende massaslachting op 120 Syrische agenten onmiddellijk over de “nationale plicht” om de rust in Jisr al-Shughour te herstellen. Een aanval zou “op handen zijn”, werd afgelopen week al gemeld. Duizenden Syriërs vluchtten de afgelopen week de grens met Turkije over.

Al-Jazeera sprak gisteren met een inwoner van Jisr al-Shughour. Volgens hem bevecht de Syrische bevolking in de regio het leger niet. “Het leger doet ons pijn. Iedereen is naar de grens met Turkije gegaan”, zegt hij.

Berichtgeving vanuit Syrië is vaak moeilijk te controleren, omdat buitenlandse nieuwsbronnen niet of nauwelijks worden toegelaten.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Peter Zantingh