Grote cyberaanval op netwerk IMF

Het IMF is onlangs doelwit geweest van een grote cyberaanval. Onderzoek door de FBI daarnaar loopt nog. Foto Reuters / Jonathan Ernst

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is doelwit geweest van een grote cyberaanval. De hackers zouden banden hebben met een buitenlandse regering en zijn uitgeweest op het installeren van software die “digitale toegang” zou verschaffen tot het IMF-netwerk.

Het was een geplande aanval met een programmacode die geschreven en gebruikt werd voor deze specifieke aanval. Dat zegt Tom Kellerman van de International Cyber Security Protection Alliance. Met de geïnstalleerde software zouden de hackers toegang kunnen krijgen tot een schat aan niet-openbare economische data over wisselkoersen, internationale handel en de hulpmiddelen die landen die in financiële nood zitten, aangereikt worden.

De aanval, waarbij een aantal e-mails en andere documenten werden buitgemaakt maar volgens eerste berichten geen toegang werd gekregen tot gevoelige informatie, wordt momenteel nog onderzocht. Volgens experts op het gebied is het bij een goed uitgevoerde cyberaanval erg lastig de bron te achterhalen.

De IMF-leiding is afgelopen woensdag van de aanval op de hoogte gesteld. De aanval zelf vond nog voor de arrestatie van voormalig topman Dominique Strauss-Kahn plaats.

    • Peter Zantingh