Gevangen Iraanse journalist sterft na hongerstaking

De Iraanse journalist Reza Hoda Saber, die sinds 2 juni in hongerstaking was in een Iraanse gevangenis, is overleden aan een hartaanval.

Dat meldt Kaleme.com, een website voor de Iraanse oppositie. De vijftigjarige Saber ging in hongerstaking als protest tegen de dood van activiste Haleh Sahabi. Zij stierf tijdens een gewelddadige confrontatie met veiligheidsdiensten bij de begrafenis van haar vader, de bekende activist Ezatollah Sahabi. Deze maakte deel uit van de interim-regering na de Islamitische revolutie in 1979.

Saber zat sinds 2000 meerdere malen in de gevangenis voor zijn kritiek op het regime. Bij de demonstraties na de presidentsverkiezingen in 2009, waarbij de huidige Iraanse president Mahmoud Ahmedinejad werd herkozen, werd Saber net als duizenden andere tegenstanders van het regime gearresteerd. De meesten kwamen weer op vrije voeten, maar tientallen reformistische leiders werden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

    • Hans Klis