Fatah benoemt Fayyad als hoofd overgangsregering, Hamas weigert

Fatah wil Salam Fayyad (hier op een foto uit 2007) als leider van de interim-regering benoemen, maar Hamas verzet zich daartegen. Foto Adrienne Lallo

De Palestijne politieke beweging Fatah heeft de gematigde Palestijnse premier Salam Fayyad voorgesteld als leider van de overgangsregering waarin de partij zal gaan samenwerken met Hamas. Hamas verwerpt echter die benoeming.

De interim-regering is onderdeel van een afspraak met Hamas, waarin een interim-regering wordt gevormd van onafhankelijke bewindslieden. Over de details van de deal zijn de twee partijen het echter al langere tijd oneens. Ook de benoeming van Fayyad wordt door Hamas verworpen. Fayyad heeft veel steun van de internationale gemeenschap, maar wordt mede daarom door Hamas gezien als stroman van het Westen. Elk hoofd van de regering moet worden gekozen door middel van consensus, niet door een van de beide partijen, stelt de beweging tegenover persbureau AFP.

De VS, de EU en Israël beschouwen Hamas als een terroristische organisatie en weigeren ermee te onderhandelen. Westerse landen hebben al te kennen gegeven dat een nieuwe regering het geweld moet afzweren en Israël dient te erkennen, maar Hamas is daar niet toe bereid.

Het is de bedoeling dat Fatah, dat de leiding over de Jordaanoever heeft en Hamas, dat het bestuur over de Gazastrook voert, aanstaande dinsdag in Kaïro bijeenkomen om de samenstellng van een overgangskabinet te bespreken.

Verkiezingen zijn sinds 2007, toen Hamas de bloedige strijd om de Gazastrook van Fatah won, niet meer voorgekomen. In maart liet NRC-correspondent in het Midden-Oosten Guus Valk al weten dat in Palestina verwacht wordt dat er geen verkiezingen komen op korte termijn. Hij haalde toen de woorden van analist Khalil Shaheen, commentator voor de krant Al-Ayyam, aan: “Daarvoor is eenheid en samenwerking tussen Fatah en Hamas nodig, en die zie ik niet plotseling ontstaan.”

    • Peter Zantingh