Erdogan roept op tot nationale eenheid, belooft nieuwe Grondwet

Erdogan en zijn vrouw Emine zwaaiden vanavond de aanhang van de AK-partij toe op een partijbijeenkomst in Ankara. Foto Reuters / Umit Bektas

De nieuwe Turkse regering, die wederom onder de leiding van de AK-partij van premier Erdogan zal staan, wordt een regering voor alle Turken. Dat beloofde Erdogan vanavond in zijn overwinningstoespraak in Ankara.

Erdogan zei dat Turkije, en niet alleen zijn eigen AK-partij, de grote winnaar van de parlementsverkiezingen van vandaag zijn. De AK-partij behaalde naar alle waarschijnlijkheid meer dan de helft van de stemmen. Erdogan sprak de hoop uit dat de verkiezingsresultaten goed voor zijn land en de regio zullen blijken en bijdragen aan vrede, ontwikkeling en stabiliteit.

De premier stelde ook dat de resultaten van de verkiezingen bewijzen dat de kiezers een nieuwe Grondwet willen. De AK-partij had een tweederde meerderheid in het parlement moeten halen om de huidige Grondwet, die in 1982 is opgesteld na een staatsgreep door het leger, te kunnen veranderen. Erdogan zei in zijn toespraak dat zijn land met behulp van ‘overeenstemming en samenwerking’ met de oppositiepartijen een nieuwe Grondwet moet ontwerpen.

Kemal Kılıçdaroğlu, de leider van de grootste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij, feliciteerde vanavond de AK-partij, maar zei ook:

“Wij hebben altijd in democratie geloofd, maar ze moeten niet vergeten dat de Republikeinse Volkspartij sterker is.”

    • Pim van den Dool