Vreugde en teleurstelling bij partij Erdogan over grote verkiezingswinst

Erdogan bracht vanochtend zijn stem uit bij een stembureau in Istanbul. Foto Reuters / Murad Sezer

De AK-partij van de Turkse premier Erdogan lijkt een absolute meerderheid te hebben behaald in het parlement. Dat blijkt uit prognoses van de Turkse televisie die gegeven werden na het tellen van 90 procent van de stemmen.

Volgens de prognoses haalt de regeringspartij van Erdogan 50,7 procent van de stemmen. Dat zou niet genoeg zijn voor het aanpassen van de Grondwet, want daarvoor heeft de AK-partij een tweederde meerderheid nodig. Als de prognoses kloppen krijgt de partij van de premier 326 van de 550 zetels in het parlement. Daarmee zou Erdogan een ruim mandaat van de Turkse kiezer behalen, wat hem de mogelijkheid geeft om nog zeker vier jaar premier te blijven.

Volgens onze correspondent Bram Vermeulen in Turkije heerst er bij de AK-partij vreugde over de verkiezingsuitslag, maar is er ook een beetje teleurstelling:

“De partij van Erdogan is heel erg blij dat ze voor de derde keer op rij hebben gewoon en ook weer meer hebben gewonnen. De vorige verkiezingen haalden ze 47 procent, nu meer dan vijftig procent. Ze zijn echter niet zo groot geworden als ze hadden gehoopt. Alleen een tweederde meerderheid was genoeg geweest om eigenhandig te Grondwet uit 1982 te kunnen veranderen. Daar zal nu een referendum voor nodig zijn.”

Erdogan heeft de grote verkiezingsoverwinning volgens Vermeulen aan twee belangrijke oorzaken te danken:

“De economie is door de gigantische groei het allerbelangrijkste. In 2002 was het land bijna bankroet en lag het aan het infuus bij het IMF. De voorspoed sindsdien telt in de portemonnee van de kiezers. Verder telt het charisma van de leider. Qua speeches blaast hij de tegenstand van het podium. Hij geeft toespraken van twee tot tweeënhalf uur en het volk luistert. Dat hij steeds meer autoritaire trekjes krijgt maakt de mensen minder uit.”

De belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij, behaalt volgens de prognoses ruim 24 procent van de stemmen. Een andere oppositiepartij, de nationalistische MHP, zou dertien procent van de stemmen hebben behaald, wat genoeg zou zijn om in het parlement te komen.

De stembussen sloten vanmiddag om vier uur Nederlandse tijd. De verkiezingsdag is zonder grote incidenten verlopen.

Dit bericht wordt op dit moment aangevuld. Lees ook onze voorbeschouwing op de verkiezingen terug.

    • Pim van den Dool