Egypte arresteert Israëlische man wegens ‘spionage’ en ‘ophitsing’

Het Tahrirplein waar de Israëliër actief zou zijn geweest. Op 3 juni werd daar gedemonstreerd voor een snellere berechting van oud-president Mubarak. Foto AP / Amr Nabil

In Egypte is vandaag een Israëlische man gearresteerd op verdenking van spionage en het ophitsen van Egyptische jongeren. Dat heeft het Egyptische staatspersbureau MENA vanmiddag bekend gemaakt.

De man wordt voor zeker vijftien dagen vastgehouden. De Egyptische autoriteiten beschuldigen hem van het “bespioneren van Egypte met als doel het schaden van Egypte’s economische en politieke belangen’”. Het staatspersbureau beweert dat de Israëliër voor de Mossad, de geheime dienst van de Joodse staat, werkt.

De gearresteerde Israëli zou actief zijn geweest op het bekende Tahrirplein, dat het epicentrum was van de succesvolle volksopstand tegen oud-president Mubarak eerder dit jaar. Een bron zegt tegen persbureau Reuters dat hij daar vrijwel dagelijks was om jongeren van verschillende etnische en religieuze groepen tegen elkaar op te zetten. Ook zou hij sommige jongeren geld hebben gegeven.

Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd op de arrestatie. De Israëlische regering zegt niet op de hoogte te zijn van de arrestatie van de man.

    • Pim van den Dool