Één jaar geen regering; brieven aan de Belgische onderhandelaars

Caption: Protesters hold Belgian flags during a demonstration in Brussels on March 29, 2011. Protesters hit the streets as Belgium matched Iraq's record as the country longest without a government today, and polls showed the crisis boosting separatists in the Dutch-speaking north. As Belgium snatched the dubious record after 289 days rudderless, students took to the streets to press for a coalition deal between leaders of the linguistically-partitioned country -- split between Dutch-speaking Flanders and the French-speaking south. AFP PHOTO / GEORGES GOBET Demonstratie in Brussel tegen het uitblijven van succes bij de langdurige regeringsformatie, 29 mei 2011. Foto: AFP / Georges Gobet

Nog een nachtje slapen en dan wordt het record voor de langste regeringsformatie één jaar oud. De Belgen zullen het waarschijnlijk niet met een groot feest vieren. Dat deden ze immers ook niet toen ze het record van 249 dagen overnamen van Irak op 17 februari.

Maar hoe moet het nu verder in België? Wat moet er nu gebeuren nadat een jaar lang allerlei formateurs, onderzoekers en preformateurs zonder tastbaar succes de revue passeerden?

De Belgische krant de Standaard riep bekende Belgen op om een brief te schrijven naar de huidige formateur Elio Di Rupo en Bart De Wever, de partijleider van de grote winnaar van de Belgische verkiezingen, de Vlaams-nationalistische N-VA. Hierin konden zij hun tips, steunbetuigingen en natuurlijk hun onvrede spuien. Hieronder een kleine greep uit de reacties:

Johanne Montay, journaliste bij de Franstalige publieke omroep (RTBF)

Beste Bart,
Ik ben chef politiek, maar ik voel me steeds meer chef verjaardagen en records. Honderd dagen. Tweehonderd dagen. Driehonderd dagen zonder regering. Een jaar na de verkiezingen. Een wereldrecord! Allez hop! Nóg een extra uitzending over hoe het allemaal stilstaat!

Eurocommissaris Karel De Gucht:

Beste Bart en Elio,
Ik benijd jullie niet. Echt, Schadenfreude is mij vreemd. Maar de kwaadheid, het gevoel van ongeloof en frustratie dat de meeste Belgen al achter zich gelaten lijken te hebben, voel ik steeds meer. Want de uitzichtloosheid van deze crisis wordt er almaar groter op. En waarom eigenlijk?

De Belgische singer-songwriter en muzikant Daan Stuyven (wiki) schreef geen brief, maar een lied gericht aan aan Bart de Wever: ‘Jouw land is niet mijn land. Want jouw land is een landmijn’ (download)

    • Hans Klis