Button wint Grand Prix Canada in laatste ronde na fout Vettel

Button kwam vanavond verrassend genoeg als eerste over de finish op het circuit van Montréal. Foto Reuters / Chris Wattie

Jenson Button heeft vanavond in Montréal de Grand Prix van Canada gewonnen. De Brit ging in de laatste ronde van de race de leider in het klassement Sebastian Vettel nog voorbij nadat de Red Bull-coureur een fout maakte.

Vettel was gestart vanaf pole position en reed de hele wedstrijd aan kop. In de allerlaatste ronde ging hij echter in de fout: hij spinde van de baan, waardoor Button, die in de ronden daarvoor zowel Michael Schumacher als Mark Webber had gepasseerd, op het laatste moment naar de overwinning kon rijden.

Bekijk hieronder de laatste ronde terug:

Achter Button en Vettel werden Webber en Schumacher respectievelijk derde en vierde. Lewis Hamilton was al vroeg in de race uitgevallen nadat hij geraakt was door zijn teamgenoot Button. Mede daarom deed Vettel weer goede zaken voor het klassement. De Duitser heeft na zeven races 161 punten en staat daarmee zestig punten voor op Button, die nu de nummer twee van het klassement is. Derde staat Webber met 94 punten.

De wedstrijd in Montréal begon om zeven uur vanavond, maar werd na een klein uur stilgelegd vanwege aanhoudende hevige regenval. Pas even voor tien uur kon de Grand Prix worden hervat. Internetredacteur Jules Seegers, die voor NRC Handelsblad de Formule 1 volgt, legt uit waarom racen met veel neerslag onverantwoord is:

“De baan stond blank en hoewel de Pirelli-regenbanden 60 liter per seconde kunnen verwerken werd racen onverantwoord. Formule 1-wagens liggen zo kort boven het asfalt dat ze onder dergelijke omstandigheden al gauw in een boot kunnen veranderen, iets dat met snelheden van boven de 200 per uur niet wenselijk is. Uniek was dat niet. In 1991 werd de Grand Prix van Australië voortijdig afgevlagd vanwege hevige regenval, al was dat destijds de afsluiter van het jaar en was raceleider Ayrton Senna al kampioen. Korter geleden, in het seizoen 2009, werd de race in Maleisië stilgelegd en niet meer hervat. Dit had ook te maken met invallende duisternis, een element waartegen de wedstrijdleiding in Montreal vandaag niet direct hoefde te strijden.”

Ook na de hervatting werd de race gekenmerkt door crashes en incidenten. Dat had eveneens te maken met de eerdere regenval, legt Seegers uit:

“Er ontstaat een droog spoor en daarom kiezen de coureurs op een gegeven moment de slicks, de banden zonder profiel. Alleen naast het droge spoor is het nog nat. Kom je daarop met je slicks, dan ben je gezien.”