Zepige noot voor de was

Milieuvriendelijk een wasje draaien, daar zijn wasnoten voor.

Milieuvriendelijk een wasje draaien, daar zijn wasnoten voor. Foto Fotodienst NRC NRC Handelsblad

Fout. Snel even een wasje draaien om de uitgaanskleren fris te krijgen. De trommel zit eigenlijk niet eens halfvol, maar ach. De wasbol wordt in allerijl lekker volgegoten. Wel zo fris. En de machine gaat op 50 graden Celsius. Dan wordt het zeker schoon. Volgens Stichting Milieu Centraal is dat drie keer fout. Was met een volle trommel, luidt het advies. Kijk ook goed op de verpakking hoeveel wasmiddel nodig is. De producten zijn inmiddels zó geconcentreerd dat de gebruiker bijna wantrouwend wordt over de geringe hoeveelheid die de bol in moet. Kan dit wel werken? Dezelfde vraag dringt zich op bij de geadviseerde wastemperatuur. De huidige middelen werken al bij 30 graden Celsius. Soms zelfs bij 15 graden Celsius. Opvolgen van het advies bespaart geld. Een wasje bij 60 graden Celsius kost 21 eurocent aan elektriciteit, bij 15 graden is dat 5 eurocent. Maar dan de vraag die deze rubriek echt aan de orde wil stellen: welk wasmiddel te gebruiken? Wat te denken van wasnoten?

Goed? Wasnoten komen van de zeepnotenboom. Volgens Milieu Centraal scheiden de noten tijdens wassen een zeepachtige stof af, saponine, vergelijkbaar met de wasactieve stoffen in wasmiddelen. De verpakking adviseert 5 tot 7 noten in het bijgeleverde zakje te doen en die op de was te leggen. Een pak à 6,95 euro is goed voor maar liefst 150 wasbeurten. Dat is goedkoop. Maar werkt het? Milieu Centraal is voorzichtig. De waswerking kan „minder goed zijn dan van gewone wasmiddelen” omdat ze geen andere chemicaliën bevatten. Vlekken worden wellicht niet goed verwijderd. Op termijn kan de was grauw worden. Diepgaand wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van de noten blijkt niet gedaan. Er zijn vooral persoonlijke ervaringen, te lezen op weblogs en in vrouwenbladen. Een eerste test in huiselijke kring, met een dekbedovertrek en wat sokken, valt niet tegen. Geen vervelende geurtjes meer. Maar heel vies was het textiel niet. De noten zijn niet tot het uiterste getest. Wordt vervolgd.

Marcel aan de Brugh

    • Marcel aan de Brugh