Wiskundewedstrijd

Affiche van de International Mathematical Olympiad Amsterdam 2011 (Internationale Wiskunde Olympiade)

Vandaag is een spannende dag voor twaalf scholieren. Vanavond horen ze wie van hen mee mag doen aan de Internationale Wiskunde Olympiade, een grote jaarlijkse wiskundewedstrijd. Vanochtend hebben ze supermoeilijke sommen gemaakt om te laten zien hoe goed ze zijn. De zes besten komen in het Nederlandse team.

De Olympiade is dit jaar extra speciaal voor Nederland want hij wordt in Amsterdam gespeeld, van 16 tot 24 juli. Er komen 600 scholieren uit 100 landen. De meesten zijn 15, 16 en 17 jaar en ze zitten allemaal op de middelbare school.

De Nederlandse kandidaten hebben de hele week getraind. Ze hebben sommen geoefend en met elkaar besproken wat goede tactieken zijn. Ze hebben ook een oefenwedstrijd gespeeld tegen scholieren uit België en uit Luxemburg.

In andere landen, zoals China en de Verenigde Staten trainen de kandidaten véél langer. Daar proberen ook méér scholieren om in hun landenteam te komen: in China wel een miljoen. In Nederland maar 5.000. Toch haalden vorig jaar vijf van de zes Nederlandse deelnemers genoeg punten voor (gedeeld) brons. MvdH